Belföld

Három ügyvédet is kizártak a Quaestor-ügyben

A csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt T. Cs. I. és 10 társa ellen indult büntetőügyben az eddig tartott több mint 100 tárgyalási napot követően újabb 50 tárgyalási napot tűzött ki december 21-ig a Fővárosi Törvényszék.

A  július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény módosult rendelkezései értelmében a büntetőeljárásban nem lehet védő az, aki az ügyben tanúként érintett személy segítőjeként vesz vagy vett részt. A tanú segítője az a személy, aki a tanú érdekében jár(t) el, feladata pedig a tanú jogainak és jogos érdekeinek képviselete, illetve jogai gyakorlásának vagy kötelezettségei teljesítésének elősegítése.

A törvényszék hivatalból észlelte, hogy a büntetőügy három vádlottja esetében védőjük a nyomozás során tanúként kihallgatott személy segítőjeként, tehát a tanú érdekében eljáró ügyvédként vett részt, ennek okán ezen védők büntetőügyből történő kizárásáról határozott.

A bíróság döntése egy védő esetében véglegessé vált, míg két védő fellebbezést terjesztett elő, így esetükben a végleges döntést a Fővárosi Ítélőtábla hozza meg.

Az Ítélőtábla döntését követően e bonyolult pénzügyi és informatikai kérdéseket felvető ügyben a bizonyítási eljárás az ügyészség által júniusában benyújtott újabb vádirat által érintett vádlottak kihallgatásával, a későbbiekben pedig tanúkihallgatásokkal és szakértői meghallgatással folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik