Belföld

Budapestet is bevette a Fidesz

A Nézőpont Intézet szerint csak egy néppárt van Magyarországon.

A Magyar Időknek készített legfrissebb kutatásában a Nézőpont Intézet azt mérte, hogy a teljes választókorú magyar népesség 41 százaléka a Fidesz–KDNP szimpatizánsa. Országos szinten a Jobbik a második, 10 százalékon áll, az MSZP és a Párbeszéd szövetsége 6, a DK 4, az LMP 3 százalékos támogatást élvez.

A parlamenten kívüli politikai erők közül a Momentum 2, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 1-1 százalékos bázissal bír.

A legvalószínűbb választási eredmény szerint a Fidesz–KDNP 54, a Jobbik 17, az LMP 5, a DK 7 százalékos eredményt érne el. Az MSZP és a Párbeszéd 9 százalékot, ami kevés parlamentbe jutáshoz. A lap idézi a Publicus mérését, amely szerint az LMP és a DK sem jutna be a törvényhozásba, míg a Závecz Research szerint az MSZP–Párbeszéd igen, igaz, éppen csak 10 százalékkal.

A Nézőpont szerint nincs olyan korosztály, amelynek egyharmada ne lenne fideszes. Az ellenzéknél csak a Jobbik népszerűsége haladja meg néhol a 10 százalékot, de a 60 év felettieknél ők is csak 5 százalékon állnak. A férfiaknál 10, a nők körében 17 százalékpont a kormánypártok előnye az ellenzék egészével szemben.

A különböző korosztályokat tekintve a legfiatalabb, 18–29 éveseket magába foglaló korcsoportban a legkisebb (7 százalékpont) a különbség a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, a 60 éven felülieknél már jelentős, 16 százalékpontos a kormánypárti fölény. .

Szintén rossz hír az ellenzéknek, hogy a teljes baloldali táborral szimpatizálók mérete 6 százalékponttal elmarad a kormánypártok támogatottságától a fővárosban – áll a kutatásban, amely ezek alapján egyértelműnek tartja, hogy a Fidesz az egyetlen néppárt Magyarországon.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik