Belföld

Nem adhatják rászorulóknak az üres lakásokat Hódmezővásárhelyen

A Miniszterelnökség átmenetileg sem tud eltérni a megállapodástól.

Átmenetileg sem engedi a Miniszterelnökség a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak, hogy rászorulókat költöztessenek a Csengettyű közi, lebontásra ítélt tízemeletes szalagházba – írja a hvg.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban járt a városban, ennek során megállapodást írtak alá a Modern Városok Programról. Ennek része egy panel mintaprogram, amelynek keretében a ház lakóinak 10-12 millió forintot ad az önkormányzat, amiből új otthont vehetnek, a panelépületet pedig lebontják, ha kiürül. Az állam már 400 millió forintot adott Hódmezővásárhelynek a lakások kivásárlására.

A programban való részvétel önkéntes, eddig 31 lakás ürült ki a 210-ből, és még mintegy negyven lakó jelezte, hogy megállapodnának. A többiek viszont egyelőre nem akarnak költözni, és azt sem tudni, mi lesz, ha a lakók fele maradni akar.

Ezért döntött úgy a februárban megválasztott polgármester, hogy a megüresedett lakásokat az épület teljes kiürítéséig szociális alapon bérbe adná az önkormányzat. Ezt azonban a Miniszterelnökségnek kell engedélyezni. Márki-Zay Péter fél év után most kapott elutasító választ, amiből az derül ki, hogy a mintaprogramról szóló megállapodástól átmenetileg sem tud eltérni a Miniszterelnökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik