Belföld

Bezárták a holokauszt-álmúzeumot a Wesselényi utcában

A Dohány utcai zsinagóga mögött, a Wesselényi utcában található a Shoah Cellar, ami azt hirdette magáról, hogy az első és egyetlen bunkerben található holokausztmúzeum.

Az Index decemberi cikkében azt írta, a „múzeum” szomszédságában található Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Toronyi Zsuzsanna betévedt a helyre, és meghökkent attól, hogy

  • egy úgy-ahogy felújított szenespincét akarnak eladni náci bunkerként;
  • amit teljesen alaptalanul népesítenek be a zsidó történelem ikonikus alakjaival;
  • és ezt a történelemhamisítást iszonyú igénytelenséggel tetézik.

Az üzemeltető  Avner Friedman, aki egy izraeli ügyvéd. Friedman a kilencvenes években jött először Magyarországra, és jogászként magát a náci bűnök szakértőjének tartja.

A tárlat ráadásul a civilek szerint rendkívül igénytelen módon, falra ragasztott, rosszul fénymásolt képekkel igyekezett alátámasztani a hazugságokat. A héten civilek akcióba kezdtek: leleplező szórólapokat osztogattak a bejáratnál, hogy minél kevesebben látogassák a helyet.

A civil nyomás elérte célját, mert a Hvg.hu azt írja: bezárták az álmúzeumot. Az ajtót lelakatolták, és kitettek egy papírt, amin az olvasható, hogy az ingatlan az önkormányzat tulajdona, illetéktelenek nem léphetnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik