Belföld

Dupla tandíjat fizettetnek az egyetemistákkal az utolsó félévükben

Nyáron változtatták meg a szabályokat a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Meglepve értesültek a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói arról, hogy utolsó, gyakorlati félévükben 115 ezer forint helyett 230 ezer forint tandíjat kell fizetniük – írja az Index.

A Budapesti Gazdasági Egyetem közölte: nincs szó arról, hogy az érvényben levő hallgatói szerződést módosították volna, az abban meghatározott önköltségi díj érvényes a hallgatók tanulmányai végéig. Az elmúlt években azonban kedvezményt adtak az önköltségre a gyakorlati félév alatt. A most bevezetett új Hallgatói Követelményrendszer ezt az általános kedvezményt törölte el. Azt kiemelték, hogy a kedvezményt rászorultsági alapon továbbra is lehet igényelni.

Sok hallgató viszont nem értette, miért fizettetnek velük teljes tandíjat, amikor ezt a félévet már lényegében nem is az egyetemen töltik. Az intézmény szerint az önköltség az intézmény működéséhez, fenntartásához való hozzájárulás, aminek összegét nem határozhatják meg az alapján, hogy a hallgató az adott félévben mennyi időt tölt az intézményben. „A hallgatói létszám kismértékű ingadozása kiadásainkat érdemben nem befolyásolja” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik