Belföld

81 éves férfit öltek meg Gyöngyösön: az ügyészség új eljárást akar

Új eljárás lefolytatását indítványozza az ügyészség a gyöngyösi gyilkosság ügyében.

A Heves Megyei Főügyészség közel 40 oldalnyi terjedelemben adta részletes írásbeli indokolását annak a szóban már korábban bejelentett fellebbezésnek, melyben vitatja az Egri Törvényszék által egy brutális gyöngyösi emberölés ügyében hozott felmentő ítélet megalapozottságát — közölte a főügyészség kedden.

A törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette az ellenük emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vád alól azokat a terhelteket, akik közül a főügyészség többeket azzal vádol, hogy évekkel ezelőtt megöltek egy 81 éves férfit Gyöngyösön, majd a holttestre rágyújtották a házat, hogy így tüntessék el a nyomokat a gyilkosság helyszínén.

A vádirat szerint  a sértettet a lakásába éjjel behatoló két büntetett előéletű férfi egyike azután fojtotta meg, hogy társa egy ismeretlen eszközzel nyakon szúrta az idős embert, miután az észrevette a betörést annak ellenére, hogy egyikük élettársa a szobában mindent megtett a figyelmének elterelése érdekében. Egy fiatalkorú lány ez alatt a közelben, az utcán figyelt.

Felmentették őket

A bíróság 2015-ben első fokon felmentette a vádlottakat, de azt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Ezért került sor most a megismételt eljárásra, melyben első fokon ismét felmentő ítélet született. Döntését a bíróság azzal indokolta, hogy a tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján kétséget kizáró módon nem lehetett megállapítani azt, hogy az érintett vádlottak részt vettek az egyébként vitathatatlanul megtörtént, kiemelkedő tárgyi súlyú és joggal közfelháborodást kiváltó bűncselekmény elkövetésében.

A Heves Megyei Főügyészség álláspontja ezzel ellentétes. Fellebbezésében az ügyészség rámutatott a bírói következtetés téves voltára, emellett egyes megállapítások iratellenességére is. A vádhatóság továbbra is fenntartotta azokat a bizonyítási indítványait, melyeket korábban a bíróság elutasított.

A Heves Megyei Főügyészség a fellebbezésében arra tett indítványt, hogy a másodfokú bíróság helyezze hatályon kívül a felmentő ítéletet, és az elsőfokú bíróságot utasítsa új eljárás lefolytatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik