Belföld

Már készül a kismama-szövetkezetek elindítására a kormány

Többségében még mindig a nők maradnak otthon Magyarországon újszülött gyermekükkel, de a hamarosan elinduló kismama-szövetkezetekbe, amelyek jogszabályi feltételeinek kidolgozása már zajlik és amelyekbe férfiak is beléphetnek majd – írta a Magyar Hírlap hétfőn.

Az elmúlt évek átlagadatai szerint a gyedet a férfiak hat, a nők kilencvennégy százaléka, a gyest a férfiak öt, a nők kilencvenöt százaléka veszi igénybe – ismerteti a lap Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkárának Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő kérdésére adott írásbeli válaszát idézve, amely szerint a kismama-szövetkezetek jogszabályi feltételeinek kidolgozása a következő időszak feladata. Az új típusú kismama-szövetkezeti forma rugalmas munkavállalási lehetőséget kínálna a gyermekükkel otthon lévők részére, ami lehetővé tenné fokozatos visszatérésüket a munkaerőpiacra.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár július végén jelentette be, hogy kismama-szövetkezetek alakulhatnak akár már jövő év elejétől. A kezdeményezéssel a kormány segítené a babával otthon lévőket visszalépni a munka világába. A tervek szerint a rugalmas munkavállalási lehetőséget kínáló kismama-szövetkezetekbe férfiak is beléphetnek majd.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik