Belföld

Áder miatt előbb kellett munkába állniuk az alkotmánybíráknak

24.hu
24.hu

2018. 08. 24. 09:32

A jövő héten soron kívüli ülésen dönthetnek az alkotmánybírák – az államfő indítványára – a kútfúrás nemrégiben elfogadott új szabályairól. Az ítélkezési szünet ellenére a bírák kénytelenek voltak visszatérni munkahelyükre, mert Áder János köztársasági elnök július 30-án megtámadta azt a jogszabályt, amelyet az Országgyűlés július 20-án maga is rendkívüli ülésnapon fogadott el, írja a Magyar Idők. 

A bíráknak a jövő hét végéig mindenképpen meg kell hozniuk határozatukat. Az Alkotmánybíróság (AB) honlapján szereplő program szerint a testület a hét elején már vizsgálta az ügy részleteit.

A parlament július 20-án úgy módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvényt, hogy a házi vízigényt szolgáló, 80 méternél nem mélyebb kutak fúrásához, fenntartásához sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Egy másik paragrafus szerint a szabályozás részleteit kormányrendelet határozza majd meg. Az államfő viszont nem írta alá a törvényt, hanem előzetes normakontrollt kért az AB-től.

Áder János ezt azzal indokolta, hogy a jogalkotók nem indokolták meg, mennyiben segíti az új szabályozás az ivóvízbázis védelmét és a környezet jelenlegi állapotának megőrzését, s a törvényhozók nem igazolták az engedély nélküli kútfúrás kényszerítő szükségességét sem. Hozzátette: az engedély és nyilvántartásba vétel nélküli, esetlegesen akár szakszerűtlen beavatkozás a vízrétegekbe a szennyeződés, az ivóvízbázis csökkenésének kockázatát hordja magában.

Áder János szerint ezért a jogszabály sérti a környezetvédelem és a jogbiztonság követelményeit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.