Belföld

Pánik a zánkai tűzijátékon, többen megégtek

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz.

Többen megsérültek, amikor nézők közé csapódtak a rakéták Zánkán az augusztus 20-i tűzijáték alatt. A TV2 Tények című műsora szerint hatalmas tömeg volt, mindenki menekülni kezdett, óriási volt a pánik, amikor a felrobbanó töltetek darabjai a közönség közé csapódtak.

Volt, akinek a ruhája, táskája gyulladt meg a szétrepülő rakétáktól. Csak azért nem történt nagyobb baj, mert valaki a Balatonba rugdosta a földön heverő rakétákat. Egy nő azt mondta, férje a hátáról szedett le egy izzó darabot, megégett a haja, kisfiának a homlokára, kislányának a fülére esett egy izzó rakétadarab.

Egy helyi vendéglátós szerint valószínűleg eldőlt egy tűzijáték. A polgármester azt mondta, a helyszínt – ahogy minden évben – most is ellenőrizték, a biztonsági területet kijelölték.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. 

Filep Miklós (független), Zánka polgármestere az MTI-nek szerdán azt mondta: az augusztus 20-ai tűzijáték első perceiben 4-5 petárda a kilövőállástól vízszintesen a vízparton állók és a Balaton irányába indult el. Az ott levő 30-50 ember elmenekült a területről, a strandgondnok pedig a rendelkezésre álló eszközökkel elsősegélyt nyújtott azoknak, akik azt igényelték.

Filep Miklós ketten szenvedtek nyolc napon belül gyógyuló égési sérüléseket, őket a mentők a helyszínen ellátták. Az önkormányzat által kijelölt, a rendőrség és a katasztrófavédelem által ellenőrzött és jóváhagyott védelmi zónán belül senki sem tartózkodott.

Szerinte nyilvánvalóan a – pályázat útján kiválasztott – vállalkozó hibája okozta a balesetet. A polgármester azt cáfolta, hogy pánik, menekülési hullám lett volna, azt mondta, a jelenlévők nagy része – több ezer ember – az eseményeket nem észlelte.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik