Belföld
schmitt pál és orbán viktor (schmitt pál, orbán viktor, atv)

Schmitt Pál intő cambridge-i példa lett a diákok új nemzedéke számára

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 19. 18:03

A jövő mérnökei jó, ha előre a fejükbe vésik, hogy azokkal az írásművekkel, amelyeket az egyetemi éveik alatt adnak ki a kezükből, nem lehet elviccelni, mert igenis komoly hatással lehetnek a későbbi karrierjükre.

Különösen akkor jöhet az erős hatás, ha elfelejtik pontosan megjelölni a felhasznált forrásokat.

A Cambridge Egyetem kiadójának tankönyve számos hasznos módszertani tanáccsal szolgál az egyetemi hallgatóknak, és már a könyv elején felhívja a figyelmet a plágium veszélyeire.

David V. Thiel Research Methods for Engineers című könyve fel is sorol több tudományos szakembert és politikust, akinek az elmúlt években búcsút kellett intenie posztjának, mert kiderült, hogy etikátlanul használták mások gondolatait.

A plágium miatt lemondatott hírességek között intő példaként sorolja fel a tankönyv Magyarország korábbi államfőjét is.

Schmitt Pálnak a NOB egyik dél-koreai tagjához, Moon Dae-sunghoz valamint a Columbia Egyetem pszichológusához, Madonna Contstantine-hez hasonlóan azért kellett lemondania, mert „korai munkáikban egy az egyben másolták mások műveit anélkül, hogy hivatkoztak volna rájuk”.

Schmitt Pál plágiumügye 2012-ben robbant ki, amikor a HVG nyilvánosságra hozta, hogy 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása. Schmitt három hónapos huzavona után 2012 áprilisában mondott le köztársasági elnöki posztjáról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.