Belföld

Pálinkás József: Mintává vált az elit bunkósága

Szerinte az ösztönökre ható politika hosszabb távon nem működik.

A Magyar Hangnak Pálinkás József azt mondja, a mai helyzet alapján, amikor a Professzorok Batthyány Körét ’95-ben alapították illuzórikus céljaik voltak a polgárosodó országról. A társadalom a politika hathatós közreműködésével mára elfordult az értékektől, szinte csak az anyagi érdek számít.

A teljesítményeken alapuló világ ideájától egyre távolabb kerülünk. Autonóm, szellemi értelemben felnőtt, a polgárság gerincét adó középosztály legfeljebb nyomokban létezik.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről leváltott tudós magát liberális konzervatívnak tartja. Úgy véli, az általa is vallott értékeket bizonyos, magukat jobboldalinak tartó körök igyekeznek felhasználni, kiforgatni, nevetségessé tenni.

A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia.

Szerinte ennek oka, hogy Fidesz körül kialakult egy réteg, amely azt hiszi, ő is „választást nyert”, így otrombán ítélkezhet tudományban, a művészetben, miközben ehhez nincs meg a szellemi háttere,  műveltsége, képzettsége, intelligenciája.

Nevezhetjük ezt a szellemi középszer diadalának is.

Magyarországon ezért lett olyan a hangulat, amely idegen lenne egy egészséges lelkületű társadalomtól. Meg kellene érteni, a választási győzelem a törvényhozásra, kormányzásra ad felhatalmazást,

a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem.

Az első Orbán-kormány, amelynek minisztere volt, szerinte még jól dolgozott. A 2002-es választási vereség megrendítette a politikai közösséget és Orbán Viktort, akivel a beszélgetések arról győzték meg őt, hogy a Fidesznek jóval erősebb kapcsolatot kell kiépítenie a szellemi élettel.

Csődöt fog mondani

Létrehozták a kulturális tagozatot, de közben egyre erősebb lett az az irányzat a pártban, amelyik szerint nem érdekes a néhány tízezer értelmiségi.

A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni. Kétségtelen, a stratégia bevált, jelentősen hozzájárult a három kétharmados sikerhez.

Pálinkás József szerint ugyanakkor hosszabb távon a populizmus biztos, hogy nem járható út, csak az a kérdés, mikor mond csődöt.

Addig lehet hatásos, amíg nincsenek súlyosabb gazdasági gondok,  amiket a többség is megérez. A tömeg csak pillanatnyi érdekeire figyel, gyorsan elfordul bárkitől, a Fidesztől is, bármerre. Jó életet elsősorban a tudás teremt. Jól kormányozni, hatékony gazdaságot, oktatást, egészségügyet nem lehet működtetni a legkiválóbbak nélkül. Pálinkás József szerint sokan vannak még a hozzá hasonló liberális konzervatívok, akik szerint a polgári Magyarország nem politikai termék, hanem társadalompolitikai cél.

Erre esély is lenne, ha létezne stabil, a hatalomtól nem függő, biztos megélhetéssel rendelkező réteg, ám a jelenlegi folyamatok gátolják ezt a szellemi és anyagi polgárosodást.

A politikában, a gazdasági életben szinte megszűnt a verseny.

Emiatt az „örök nyertes” ellustul és arrogáns lesz. Nincs intelligens közbeszéd, ezért terjed a bizalmatlanság, a durva viselkedés.

Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál.

Ez ellen mindenkinek fel kell lépnie, mert csak így védhető meg a  belső függetlenség és az értékelvűség – mondta a Magyar Hangnak  Pálinkás József.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik