Belföld
Röszke, 2018. március 26.
Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje (b) és Németh Szilárd, az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásukat követõen 2018. március 26-án. 
MTI Fotó: Rosta Tibor

Új trükk a határon: nem adnak enni a menedékkérőknek

24.hu
24.hu

2018. 08. 16. 15:31

Arról írt az Index, hogy jogszabályi lyukakat kihasználva több menedékkérőt is éheztetnek a határ menti tranzitzónában.

Július elsején lépett életbe a menekültügyi szabályozásnak az az új eleme, melynek lényege, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelem, ha a kérelmező biztonságos tranzitországon haladt át. Az új szabály miatt július közepén az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A jogszabályváltozás az Index cikke szerint szándékosan hiányos volt: a parlamenti többség nem rendelkezett arról, hogy ha a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az új okra hivatkozva utasítja el a döntést. Azonban az elutasítás után a menedékkérők ügyét már nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti kérdésként kezelhetik, és akiket így elutasítanak, azoknak ideiglenes lakóhelyükként a tranzitzónát jelölték ki.

Az új csavar a történetben, hogy a BMH szerint az idegenrendészeti intézkedéssel a tranzitzónába kerülők úgyis ki lesznek toloncolva, és szabadon mehetnek Szerbia felé, ezért ők

nem kötelesek ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak.

Ezért két afgán család nagykorú tagjainak nem is adtak napokig enni, valamint két polgárháború elől menekülő szírnek sem.

Az afgánok a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei, és a jogvédők a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak az ügyükben. Amelynek következtében a strasbourgi bíróság még aznap kötelezte Magyarországot, hogy biztosítsa a két család (a jogvédők csak az ügyfeleik ügyében jártak el) élelmezését. Szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszori étkeznek.

Az afgán felnőttekhez hasonlóan szombaton már a szírek is kaptak enni. Aztán kedd reggel azt mondták nekik, hogy

ha enni akarnak, forduljanak ők is Strasbourghoz.

A Helsinki Bizottság ezért azt kérte a strasbourgi bíróságtól: kötelezzék Magyarországot arra, hogy általában mindenki kapjon enni, aki ilyen helyzetbe kerül.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (b) és Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásukat követően 2018. március 26-án.  MTI Fotó: Rosta Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.