Belföld

Új trükk a határon: nem adnak enni a menedékkérőknek

Arról írt az Index, hogy jogszabályi lyukakat kihasználva több menedékkérőt is éheztetnek a határ menti tranzitzónában.

Július elsején lépett életbe a menekültügyi szabályozásnak az az új eleme, melynek lényege, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelem, ha a kérelmező biztonságos tranzitországon haladt át. Az új szabály miatt július közepén az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A jogszabályváltozás az Index cikke szerint szándékosan hiányos volt: a parlamenti többség nem rendelkezett arról, hogy ha a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az új okra hivatkozva utasítja el a döntést. Azonban az elutasítás után a menedékkérők ügyét már nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti kérdésként kezelhetik, és akiket így elutasítanak, azoknak ideiglenes lakóhelyükként a tranzitzónát jelölték ki.

Az új csavar a történetben, hogy a BMH szerint az idegenrendészeti intézkedéssel a tranzitzónába kerülők úgyis ki lesznek toloncolva, és szabadon mehetnek Szerbia felé, ezért ők

nem kötelesek ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak.

Ezért két afgán család nagykorú tagjainak nem is adtak napokig enni, valamint két polgárháború elől menekülő szírnek sem.

Az afgánok a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei, és a jogvédők a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak az ügyükben. Amelynek következtében a strasbourgi bíróság még aznap kötelezte Magyarországot, hogy biztosítsa a két család (a jogvédők csak az ügyfeleik ügyében jártak el) élelmezését. Szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszori étkeznek.

Az afgán felnőttekhez hasonlóan szombaton már a szírek is kaptak enni. Aztán kedd reggel azt mondták nekik, hogy

ha enni akarnak, forduljanak ők is Strasbourghoz.

A Helsinki Bizottság ezért azt kérte a strasbourgi bíróságtól: kötelezzék Magyarországot arra, hogy általában mindenki kapjon enni, aki ilyen helyzetbe kerül.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (b) és Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásukat követően 2018. március 26-án.  MTI Fotó: Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik