Belföld

Nem elrettentő biodíszletek védik Áder Jánost

Három év alatt csak 18-an lehettek az elnök emberei.

A Zsaru Magazin bemutatja az Áder János államfő (és családja) védelmét 2015 áprilisa óta ellátó csapatot, hogy ne csak öltönyös, füldugós, napszemüveges elrettentő biodíszletként lássák az „elnök embereit”. A Köztársasági Elnöki Őrség parancsnoka, Pomozi Sándor csak mosolyog azon, hogy munkájukban csak a filmekben látható testőrromantikát látja a többség.

Több mint testőr

Az ezredes azt mondja, speciális csapata személyvédelmi, műveleti, terrorelhárító, bevetési tapasztalatokkal rendelkező emberekből áll. Aki az elnököt kíséri, rengeteg dolgozik azért, hogy egy autóba ülhessen vele. Egy-egy program előkészítése hónapokkal előbb elkezdődik. Június 1-től van felderítő-műveleti csoportjuk is. Ők gyűjtik, értékelik a veszélyeztetettségi adatokat, amelyek alapján megtervezik a védelmet.

Az elnök emberei

24 órás, állandó szolgálatban vannak. Az elnök munkahelyén, a Sándor-palotában, a rezidencián, a Béla király úton és az elnök hivatalos és magánprogramjain. A feladatra ők maguk választják ki az embereket.

Az elmúlt három évben a 320-ból 18 jelentkező felelt meg.

Van fizikai, lövészeti, fegyverkezelési felmérés, közelharc-jártasság, de azt is tesztelik, miként bírja valaki a nyomást, hogy viselkedik egy provokációnál.

Számít a kommunikációs képesség, a nyelvtudás, az intelligencia, a  bajtársiasság és számos egyéb „szaktudás”. Akad ejtőernyős, búvár,  mesterlövész köztük, de szakértelem kell a magánprogramokhoz is, hiszen az elnök szenvedélye a horgászat, a kerékpározás.

Tíz izgalmas tény Áder János magánéletéről
Tudjon meg többet a csornai Charles Bronsonról, ahogy tréfásan a Fideszben nevezik.

Így látják Ádert

Az elnök közvetlen, intelligens ember, akinek nagyon sok mindenre van rálátása. A mezőgazdasági munkától a kulturális kérdésekig sok mindenhez ért

– magyarázza Pomozi ezredes, jelezve, hogy azok sem maradhatnak le tehát, akik a nap 24 óráját vele töltik, és akikben bízik is az államfő. Néhány éve Ausztráliában éjszaka földrengés volt, a védelmét biztosítók rohantak a szobájába, és csak annyit mondtak:

Elnök úr, mennünk kell!

Áder nem kérdezett semmit, tette, amit mondtak neki.

áder jános (Array)
24 órában védik a civil ruhás testőrök Áder János nyaralóját
A köztársasági elnököt kedves, udvarias embernek ismerték meg a helyiek.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik