Belföld

A vakvezető kutyát elütő nő szerint ő nem hibázott, mert az állat ment neki az autójának

Felháborító videót tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége(MVGYOSZ) múlt héten. A Budapesten készült felvételen egy látássérült férfit és vakvezető kutyáját lehet látni, akik éppen egy Vakvezetőkutya Közlekedésbiztonsági vizsgán vesznek részt. A páros egy kereszteződésnél áll, amikor pedig átkelnének az úttesten látszik, hogy váratlanul egy piros autó kanyarodik be az utcába. A felvétel alapján úgy tűnik, a sofőr nem adta meg a kötelező elsőbbséget a gyalogosoknak, és majdnem elgázolta mindkettőjüket.

Videón, ahogy egy figyelmetlen autós kis híján elgázol egy vakvezető kutyát és gazdáját Budapesten
A kutya és gazdája éppen vizsgázott, amikor egy kanyarodó autós nem adta meg nekik az elsőbbséget.

Az ATV Híradóját megkereste az autót vezető nőt, aki elmondta, szerinte ő már befordult autójával, amikor a kutya és gazdája lelépett a járdáról. Úgy gondolja, a felvételen is látszódik, hogy nem ő ütötte el az ebet, hanem az ment neki az autójának. Ezzel szerinte meg is bukott a közlekedésbiztonsági vizsgán.

Hozzátette: azért hajtott tovább, mert nem érzékelte, hogy elsodorta a kutyát. Ez már csak azért is fura, mert a kutya gazdája az ATV-nek azt nyilatkozta:

A kutyának a fejét elkapta a hátsó sárvédővel, és egy hatalmasat koppant. Mindnyájan nagyon megijedtünk, főleg én a kutya miatt, mert magamon éreztem, hogy velem nem lesz gond. A kocsi az továbbhajtott.

Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértőként az ATV-nek azt mondta:

Ilyet mindenki elkövet, sajnos, de a helyes eljárás az az, hogy lassan érkezek, ránézek az ott álló gyalogosra, ha és amennyiben mutat szándékot, hogy elindul, akkor átengedem. Ha nem, akkor fokozott óvatossággal és nagyon lassú tempóval megpróbálhatok elmenni előtte. Én a felvételen úgy láttam, hogy viszonylag lendületesen érkezett az autó.

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője annyit fűzött még hozzá a történethez, hogy semmiféle hibát nem követett el a kutya.

(Vakvezető kutya és gazdája. Fotó: MVGYOSZ )

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik