Belföld

Kiadjuk Franciaországnak a gyilkossággal vádolt iraki férfit, akit a kerítésnél kaptak el

A terhelt ellen azért bocsátottak ki európai elfogatóparancsot, mert a rendelkezésre álló adatok alapján augusztus 8-án több késszúrással megölt egy férfit Franciaországban, majd eltulajdonított egy személygépkocsit is. A terheltet a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság augusztus 11-én vette őrizetbe.
 

A férfi ellen azért bocsátottak ki európai elfogatóparancsot, mert a rendelkezésre álló adatok alapján augusztus 8-án több késszúrással megölt egy férfit Franciaországban, majd eltulajdonított egy személygépkocsit is. A gyanúsítotattat a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság augusztus 11-én vette őrizetbe. A police.hu cikke szerint a 22 éves férfi épp át akart mászni a határzáron, amikor elfogták.

A Fővárosi Törvényszék az átadási eljárás során az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis a bíróság abban nem hozhat döntést, hogy a terhelt az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeket valóban elkövette-e. A terhelt a tárgyaláson beleegyezett az egyszerűsített átadásába, és a specialitás szabálya alkalmazásának jogával is élni kívánt. Ennek értelmében vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás.

A Fővárosi Törvényszék a francia hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy az átadás feltételei fennállnak, így a 2018. augusztus 13-i végzésével elrendelte a terhelt egyszerűsített átadási letartóztatását és átadását a francia igazságügyi szerveknek. A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül át kell adni, amennyiben ezen időpontig nem veszik át, az átadási letartóztatása megszűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik