Belföld

Másodfokú riasztást adtak ki heves zivatarok miatt

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok veszélye miatt. A következő órákban olyan zivatarok várhatók, amelyeket heves szél, nagyméretű jég kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében vannak, illetve lehetnek érvényben másodfokú riasztások a heves zivatarok veszélye miatt. Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Dél-Dunántúl felől egyre többfelé alakulhat ki zivatar, köztük heves zivatarok is lehetnek. Éjszaka a zivatarok fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződnek át, és fokozatosan gyengülnek, hajnalra jó eséllyel meg is szűnnek. A Kisalföldön nem valószínű zivatar, az ismétlődő esőből, záporokból azonban ott és a Dunántúl középső részein is jelentősebb csapadék várható.

A keddi zivatarokat elsősorban viharos, 70-90 kilométer/órás, néhol ezt meghaladó széllökések és felhőszakadás 20-30 milliméternyi esővel kísérheti, kisebb eséllyel jégeső 1-2 centiméteres átmérőjű jéggel.

Szerdán az északkeleti, keleti megyékben fordulhat elő elszórtan további nem heves zivatar. A legjellemzőbb kísérőjelenség az intenzív csapadék lehet.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Kallos Bea)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik