Belföld

Megvan, ki lehet Patyi András utódja

A 24.hu információja szerint Rádi Péter lehet a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke, azaz a közigazgatási felsőbíróság élére készülő Patyi András utódja. A hvg.hu írta meg, hogy Patyi utódját már kedden megválasztják, az ülés napirendjén szerepel is az elnök lemondásának tudomásul vétele és új elnök megválasztása. A cikk arra is kitért, hogy Patyi a jelek szerint egyelőre csak a testület vezetéséről mond le, az NVB-tagságról nem, így részt vehet az utód megválasztásában. Az NVB jelenlegi tagjainak a felét a parlamenti többség választotta meg, ők egészültek ki az országgyűlési frakciók delegáltjaival, elnököt a testület választ a tagjai közül.

Patyi a hírek szerint azért is akar részt venni az utód megválasztásában, mert Rádi Péter az ő kiszemeltje. Akaratát pedig jó eséllyel keresztül tudja vinni, hiszen a választott tagok a Fidesz és a KDNP delegáltjával együtt többségben vannak.

Rádi Péter, az NVB új póttagja és Patyi András, az NVB új tagja a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak eskütételén az Országgyűlés plenáris ülésén 2013 szeptemberében.
(Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A közigazgatási jogászként egyetemi tanári címet szerző – közelmúltbeli lemondásáig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektoraként tevékenykedő – Patyival szemben Rádi nem jogtudós, hanem ügyvéd, 2015 szeptemberében Csenterics Ferenc halálával, póttagként lett a választási bizottság tagja. 2010-ben a IX. kerületi képviselő-testület delegálta a helyi választási bizottságba – ezt a szakmai tapasztalatot emelte ki az őt póttagnak jelölő Áder János köztársasági elnök is a megválasztásakor, valamint azt, hogy korábban a veresegyházi önkormányzat jogi bizottságának a munkáját segítette. Ügyvédi pályafutásából újságcikkek alapján például az maradt fent, hogy Forgács Eperkét képviselte mostohaanyjával, az Anettkaként ismert televíziós műsorvezetővel szemben az apja halála utáni örökösödési perben.

Az NVB tagjaként Rádi a legtöbbször a Patyi András által előterjesztett álláspontnak megfelelően szavazott. Ugyanakkor szabotázsnak minősítette, amikor a Kétfarkú Kutya Párt plakátokon érvénytelen szavazatra buzdított a kvótanépszavazás előtt, és azok közé tartozott, akik az elnökkel szemben elérték, hogy ne az MSZP-s Nyakó István, hanem a kopaszok által védett Erdősi Lászlóné kérdését hitelesítse a vasárnapi zárvatartásról.

Kiemelt képünkön Patyi András. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik