Belföld

TGM: „Ezeknek a respublikát és a világszabadságot éltető Petőfi hülye kommunista. Ady szifilitikus zsidóbérenc. József Attila marxista elmebeteg”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 08. 10. 09:35

„Így volt ez mindig, így van most is.”

Nem olvastuk el az írást a falon. Az Élet és Irodalomban Tamás Gáspár Miklós (a bibliai Dánielhez hasonlóan) elmagyarázza, mit jelentett az írás. 

Szerinte ugyanis akkor kezdődött minden, amikor 1990-ben a parlamenti kijelzőn megjelent a kiírás, eldőlt, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a köztársasági Kossuth-címer helyett a koronás címert szavazta meg a köztársaságnak. Ezzel pedig 

egy csapásra elvetette 1948/49, 1918, 1945/46 és 1956 – „a magyar progresszió”… – teljes hagyományát.

TGM ezután felidézi, hogy bukott el fokozatosan, komolyabb tiltakozás nélkül a köztársaság (mára már nevében is), majd jelzi, a koronás szimbolika elfogadása miért volt több „ideológiai” álproblémánál. Az nacionalista gesztus volt,

amely a Horthy-rendszert, az ébredő-fajvédő kurzust, a nemzeti ellenforradalmat rehabilitálta és legitimálta, persze kétszínűen és őszintétlenül, ahogy szokás errefelé.

A filozófus szerint a „király nélküli királyság” történelmében ott tartunk, hogy az egykor jobboldali médiahegemóniát sürgető Kónya Imre liberálisnak tűnne „a posztmodern királykodók mellett.”

Visszatér a Károlyi-korszakhoz, az őszirózsás forradalomhoz, hogy jelezze, mi mindent írnak majd a 100. évfordulón és mekkorát tévedett Jászi Oszkár, amikor azt hitte, Kunfi Zsigmondnak emel majd szobrot az utókor, Horthy, Bethlen pedig a többi magyarságrontó, Metternich, Haynau és Bach mellé kerül.

A magyar nép passzív beleegyezésével elveszett a köztársasági rend lényege, amit előre jelzett a döntés a koronás címer, majd a Horthy-kor újjáélesztése.

Ennek az államnak épp úgy Trianon a fő jelképe, mint a Horthyé volt.

A határrevízió nélküli irredentizmus, „a határokon átívelő nemzetegyesítés” teljes értelmetlenség, ám ereje kétségtelen – írja a filozófus.

A köztársaságért már utóvédharcok sincsenek. Így történhet meg az, hogy negyedóránként közlik „a kisüsti és háztáji politológusok”, hogy „a baloldal nem érti a nemzetet” pedig, ha jót akar magának nacionalistává, etnicistává, rasszistává válik, éspedig azonnal. Ezt a tanácsot TGM szerint pedig egyre többen meg is fogadják.

Ezeknek a respublikát és a világszabadságot éltető Petőfi hülye kommunista. Ady szifilitikus zsidóbérenc. József Attila marxista elmebeteg. Így volt ez mindig, így van most is.

Kiemelt fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.