Belföld

Patkány? Kacsa! Vita a határvédők ellátásáról

Az ORFK hangulatkeltésnek tartja, hogy nem megfelelő a határon szolgáló rendőrök ellátása.

Kevés ételt kapnak a határvédelemre kivezényelt rendőrök, és van, hogy az is penészes – írta a 168 Óra. A hetilap szerint a hivatalos cáfolatok ellenére áradnak a panaszok. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint az  állomány „megfelelő körülmények” között teljesíti feladatait.

Ugyanakkor a hetilap forrásai szerint a határvédelemnél három év alatt sem tudták megoldani az ellátást. Rengeteg a panasz az étel mennyiségére, minőségére, aminek igazolására a Magyar Rendőrök és Katonák, vele-TEK vagyunk nevű csoport Facebook-oldalára feltöltött fotót hozták le.

A penészes ételt a határvédelemnél szolgálatot teljesítő Készenléti Rendőrség tagjai kapták, de nem járt jobban az a társuk sem, akinek az ellátmányként kapott ételét a zacskóban lévő patkány kezdte meg. A túlórapénzük jelentős részéből a határhoz rendelt rendőrök saját ellátásukat fedezik, és a hetilap tud olyan rendőrről, akit egy hétre rendeltek a határhoz, a harmadik héten már a szülei vittek neki ételt és váltóruhát.

A hetilap hosszan idézi a panaszokat az ellátásról, a méltatlan körülményekről, majd megjegyzi, hogy a túlórapénz elvétele mellett a munkavégzés körülményei is komoly szerepet játszanak a leszerelésekben.

Újabb hangulatkeltés

Manipulatív fotókkal és valótlan állításokkal „tudósít” a határon szolgálatot teljesítő rendőrök ellátási körülményeiről a 168 óra. Ezt már az ORFK Kommunikációs Szolgálata közölte, cáfolva, hogy nem megfelelő a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök elhelyezése, ellátása.

A rendőrök étkeztetése, elszállásolási és pihenő körletei megfelelőek, kulturáltak, a tisztálkodás, a mosás és a testedzés lehetősége biztosított. A Készenléti Rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányságok vezényelt állománya felújított rendőrségi objektumokban és kereskedelmi szállásokon helyezték el.

Az ellátásért felelős logisztikai munkatársak

rendszeresen ellenőrzik a szerződéses partnerek által biztosított ételeket. Az ellenőrzések alkalmával a cikkben szereplő esettel nem találkoztak, illetve panasz az alegységparancsnokokhoz sem érkezett az étellel kapcsolatosan.

A képeken látható étel az étlapon nem szerepel, a beszállító cég nem ilyen csomagolásban szállít, a vezetés folyamatosan javítja a rendőrök munkakörülményeit.

A rendőrök alapfelszerelésükön kívül nyáron speciális sivatagi sapkát, naptejet, napszemüveget, szúnyogriasztót, illetve korlátlan mennyiségű védőitalt kapnak.

A határon szolgáló rendőrök elhelyezési és ellátási körülményeiről – a hiteles tájékoztatás érdekében – a 168 óra munkatársai is bármikor élhetnek – írták.

Lehet, hogy nem kevés a rendőr, de biztosan sok a túlóra
Márciusban és áprilisban is több mint 700 ezer órát túlóráztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik