Belföld
Budapest, 2018. április 9.
Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Spicc Terasz épületében 2018. április 8-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tömegesen hallgatja ki a rendőrség az Együtt budai támogatóit

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 08. 14:47

Tömegesen hallgatja ki a rendőrség azokat a budapesti szavazópolgárokat, akiknek az Együtt XII. kerületi ajánlólistáján szerepelt a neve.

A 24.hu információi szerint a BRFK a Gyorskocsi utcai épületébe idézi be az időközben már meg is szűnt ellenzéki párt 500 támogatóját.

Az Együtt támogatóinak néha több órán át húzódó kihallgatáson kell beszámolniuk arról, hogy a tavasszal valóban adtak-e ajánlást a helyi jelöltnek.

A szokatlanul nagy energia-bedobással folyó vizsgálat márciusban indult, amikor egy bejelentés nyomán a rendőrök eljárást indítottak Bényi Hajnal, XII. kerületi együttes jelölt ajánlási listái ügyében, és lefoglalták a dokumentációt. A bejelentés szerint a hivatalos jelöléshez szükséges 500 aláírást tartalmazó íveken több hamis ajánlás is szerepelt.

Március közepén Nádasi Tibor tett rendőrségi feljelentést, miután a XII. kerületi jegyzői irodán kikért iratokból megállapította, hogy két együttes íven is megtalálható az aláírása, holott egyetlen jelöltnek sem adott ajánlást az országgyűlési választás előtt. Nádasi akkoriban Bauer Tamás megbízottjaként a körzet választási bizottságának delegáltja volt.

Nádasi a 24.hu-nak elmondta, hogy a tavasszal ő is járt a rendőrségen, ahol szóban is elmondta, hogy az általa kikért íveken szereplő személyes adatai mellett nem tőle származó aláírások voltak, de a lapokon megtalálta egy két évvel korábban elhunyt ismerősének aláírását, és rábukkant Somogyi Zoltán szociológus adataira is. Az már akkor kiderült, hogy bár Somogyi egy Facebook-posztban felajánlotta minden „demokratikus jelöltnek” az aláírását, az Együtt nem élt a lehetőséggel. Ennek ellenére felkerült a neve az ajánlók közé.

A helyi választási bizottság Bényi Hajnalt a leadott ajánlási ívek alapján 2018. március 5-én nyilvánította hivatalosan is jelöltnek, de nem sok vizet zavart, nem jutott el a választási részvételig sem. Az Együtt jelöltje egy hónappal később visszalépett Bauer Tamás közös ellenzéki jelölt javára.

A rendkívül gyenge választási szereplés miatt időközben maga a párt is megszűnt, miután visszafizette az Államkincstárnak a 153 millió forintos kampánytámogatását.

Juhász Péter, az Együtt korábbi elnöke elmondta, hogy sem ő, sem a pártvezetés volt tagjai nem kaptak idézést az ügyben, de nap mint nap jönnek hozzá is a hírek a „szokatlanul akkurátus” tanúkihallgatásokról. A vizsgálat miatt megkerestük az rendőrséget is, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Kiemelt képünkön: Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Spicc Terasz épületében 2018. április 8-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Life vests are pictured at the Aquarius rescue vessel, chartered by French NGO SOS-Mediterranee and Doctors Without Borders (MSF) as it sails to the SAR (Search and Rescue) area on June 22, 2018 in open sea between Algeria and Tunisia. (Photo by PAU BARRENA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.