Belföld

Szájer József: az agyak felszabadítása után kezelhetőek a gondok

A Fidesz EP-képviselője szerint a politikai korrektség probléma, nem a probléma megoldása.

Az InfoRádióban Szájer József arról beszélt, hogy a migráció egy mindenkit érintő, érdeklő probléma. Azzal szembenézve egy kormány meg tudja mutatni, hogy cselekvőképes. Ezt az Európai Unió is megtehetné, de a Fidesz politikusa szerint Brüsszel nem jól kezeli a kríziseket, amit már az euróválság idején is bizonyított.

Ugyanakkor a migráció egy mindennapi kérdés, erről mindennap vannak hírek.

A politikusok ezt vitatják, ezért az emberek nemcsak őket, hanem saját magukat is tehetetlennek érzik.

Itt tudja a politika megmutatni a cselekvőképességét, hogy igenis vannak határok, igenis lehet határozottan lépni ezekben az ügyekben, a problémák igenis kezelhetők, ki kell lépni bizonyos olyan keretekből, amelyek az agyunkat ideológiai értelemben – politikai korrektség, liberális gondolkodásmód – uralták.

Az uniós választás nemzeti választás, azt alapvetően meghatározzák mindenhol a hazai pártpolitikai erőviszonyok, de Magyarországon sokan abba a hibába esnek, hogy az emberek hangulatváltozását átírják a pártviszonyokra. Szerinte a részvételi arány jóval kisebb  az EP-választáson Magyarországon, mint a parlamentin, ami már torzítja is az eredményeket.

Ilyen értelemben tehát az Európai Parlament nem reprezentatív intézmény, hiszen nem tükrözi az európai emberek aktuális gondolatait.

Szájer József arra számít, hogy az emberek gondolkodásával együtt változni fog az Európai Parlament összetétele, de az átmenet nem lesz direkt, teljesen közvetlen.

A közép-kelet-európai országok összefogása egyre nagyobb erőt képvisel. Ennek lényege a közös infrastruktúra, amihez képest az ideológia másodlagos, itt is az számít, mi történik a valóságban. Az is lehet, hogy a beruházások hozták magukkal valamiként Közép-Európa közös ideológiáját és nem fordítva történt. Szájer Józsefnek  úgy tűnik, az EU-ban a francia-német hatalmi centrummal szemben felemelkedhet egy közép-európai erőközpont is. A beszélgetés itt.

Kiemelt kép: InfoRádió

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik