Belföld

Nyolc év után is cél az olcsó, jó állam

Tuzson Bence cáfolta, hogy a kisebb településeken megszüntetnék a polgármesteri hivatalokat.

A Világgazdaságnak Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár azt mondta, a közigazgatásba annyi ember kell,  amennyit a feladatok megkövetelnek. A kormány ősszel áttekinti a helyzetet, hogy a racionalizálás milyen irányba történjen meg, de az állami, önkormányzati feladatok átszervezése hosszú folyamat.

A fő cél,

hogy az állampolgár érdekei érvényesüljenek,

de tekintettel kell lenni a közigazgatásban dolgozók érdekeire. A bürokrácia leépítéséről azt mondta, a hogyan kérdésében sokat léptek előre, a mit kérdése még előttük áll, ezért áttekintik mind a 2200 ügytípust és amit ki lehet vezetni, azt megszüntetik.

Teljesen felesleges olyan adatokat szolgáltatniuk az embereknek, vállalkozóknak, amelyekkel az állam nem kezd semmit. (…) Szolgáltató államot építünk, amelynek egyetlen feladata, hogy az embereket szolgálja, de a közösség érdekében létrejött szabályokat következetesen betartassa. Ezt a filozófiát a teljes államigazgatásban kötelezővé kell tennünk.

Az államtitkár a közszféra 100 ezres leépítésére vonatkozó kérdésre azt mondta, nem akar számháborúzni, a tervezés még tart.

A cél, hogy olcsó és jó államot működtessünk. A világ változik.

Azt elgondolkodtatónak nevezte az államtitkár, hogy nálunk a munkavállalók 18 százaléka dolgozik a közszférában, míg Nyugat-Európában ez az arány 10 százalék. 

Ugyanakkor szerinte az állam hatékony működése nem elsősorban leépítéseket jelent, hiszen az a vád sem igaz, hogy a kormányzat a minisztériumokban, háttérintézményekben, állami cégeknél több embert foglalkoztat, mint korábban. Összességében a létszám azért nagyobb, mert számos feladat állami hatáskörbe került.

A bérrendezéssel kapcsolatban Tuzson Bence elismerte, a központi közigazgatásban az még nem történt meg, de már van keret rá a jövő évi költségvetésben. Döntés még azért nincs, mert előbb átfogó képet kell kapni arról, hányan dolgoznak és a mostani feladatokhoz hány ember kell feltétlenül. Az államtitkár cáfolta, hogy a kormány a kisebb településeken megszüntetné a polgármesteri hivatalokat.

Nincs ilyen terv! Gondoljon csak arra, hogy az Orbán-kormány durván 1300 milliárd forintból konszolidálta az önkormányzatokat, nem pedig ellehetetlenítette.

A kisebb településeket meg szeretnék erősíteni, ezt a célt szolgálja a vidéken tervezett, megemelt családi otthonteremtési kedvezmény, és a készülő Magyar falvak program is.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik