Belföld

Bojár Gábor: független médiához független elit kellene

Erre jelenleg az állami megrendelések meghatározó szerepe miatt nincs esély.

A Klubrádiónak Bojár Gábor azt mondta, először a gazdasági, vállalkozói elitnek kellene függetlenednie az államtól, hogy segíteni tudja a független intézmények, így a média fennmaradását. Polgári demokráciát nehéz elképzelni erős polgárság nélkül, márpedig utóbbi fő jellemzője, hogy független a hatalomtól.

Az üzletember szerint jelenleg azonban éppen az a magyar gazdaság nagy baja, hogy a piaci igények helyett az állami megrendelések dominálnának. Az a gazdasági elit, amely állami megrendelésből él, nem tud független lenni, pedig tartósabb, hosszabb távú üzleti sikert jelentene számára a piacról megélni.

Külső szemlélőként a médiapiacról azt mondta, az egész világon nagyon nagy bajban van a sajtó hagyományos üzleti modellje, amely lényege, hogy a szereplők hirdetésekből próbálnak megélni. Szerinte ennek a szisztémának vége. Megoldás talán az lehetne, ha  a médiumok minél inkább a vevőikből próbálnának megélni.

Tudja, csak lassan lehet rászoktatni a hír- és általában a médiafogyasztókat, hogy pénzt adjanak a szolgáltatásokért, de abszolút támogatja, hogy az internetes oldalak fizetősek legyenek. Más piacszerű megoldást nem tud elképzelni, mert az állami támogatás függőséget jelent.

Bojár Gábor az internetnél a reklámadót járható útnak látja, ha azt legalább európai szinten meg tudják valósítani. A beszedett pénz zömét a Google, a Facebook fizetné, majd azt, például kattintásszám alapján, szétoszthatnák a tartalomszolgáltatók között. Ő a független média fennmaradását olvasóként támogatja. Egy előfizetési díjnál nagyobb mértékben, de nem üzleti befektetőként.

Bojár Gábor: Ha marad ez a rendszer, 2020-ra nem leszünk az EU tagjai
A vállalkozó lát lehetőséget akár a kétharmados ellenzéki győzelemre is, de ehhez szerinte az ellenzéki együttműködés kulcsfontosságú, erre biztatja az általa támogatott Momentumot is. Interjú.

Kiemelt fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik