Belföld

Mémek miatt hurcolt meg az igazgatónő egy szekszárdi gimnazistát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 07. 15:12

Nem volt elég, hogy elvitették a gyereket az iskolából, még fel is jelentették.

Rendőrségi ügyet csinált a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója abból, hogy két, az iskolával kapcsolatos problémákat kifigurázó Bukás-videó került fel tavaly az interneten – erről a 444 írt hosszú riportot.

A kórusunk is olyan gyenge, mint a lepkefing

A tizenegyedik osztályos Ákost tavaly hívatták be az igazgatói irodába, ott Heilmann Józsefné igazgató, Rajos Judit igazgatóhelyettes, Gulácsy Beáta osztályfőnök és az iskola rendszergazdája körbeülték és szabályosan kihallgatták amiatt, hogy a tanárokon gúnyolódó képeket osztott meg Facebook-oldalán, például Dr. Bubóhoz hasonlította az egyik pedagógust. A fiú leszedte a képeket és bocsánatot kért, de az igazgatót inkább a két, hónapokkal korábban a Youtube-ra névtelenül feltöltött videó érdekelte.

A paródiavideókban Hitler dühöngése alatt olyan feliratok olvashatók, mint hogy „egyre több szülő íratja át a gyerekét a szomszédos gimnáziumba (…) ahol nem tapossák ki a diákok lelkét”, „a kórusunk is olyan gyenge, mint a lepkefing, a diákok pedig szívből utálják”, vagy az egyik pedagógusnak „szinte az egész osztálya 2-es történelemből, mert többet követel és kurvára szeret az elbaszott életéről pofázni töri helyett”. Bár a videók csak rövid ideig voltak elérhetők, az igazgatónőnek rögeszméjévé vált, hogy kiderítse, ki készítette azokat.

Ákos azért került képbe, mert köztudott róla, hogy kreatív és ért a videózáshoz, a fiú azonban kitart amellett, hogy egyik videót sem ő készítette. A kihallgatás során az igazgatónő megpróbálta rávenni, hogy ismerje be, köze van hozzájuk, a fiú pedig kiborult, kérte, hogy engedjék el és telefonálhasson szüleinek. Heilmann Józsefné csak úgy engedte el, ha a fiú aláírja a meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet. Ákos olvasatlanul aláírta a papírt, amin az áll: beismeri, hogy részt vett az egyik videó elkészítésében.

Nehogy már mi maradjunk alul

A vallatás után a szülőket is behívták az iskolába, állításuk szerint az igazgatónő ultimátumot adott nekik, hogy ha nem viszik át egy héten belül másik gimnáziumba a fiút, feljelentés és fegyelmi eljárás lesz az ügyből. Heilmann-né annyit mondott, hogy a diáknak osztályfőnöki rovó miatt kellett elmennie az iskolából, az osztályfőnök viszont kijelentette: a rovót igazgatói utasításra adta Ákosnak, de nem szeretne róla nyilatkozni, mert „ez nem az ő ügye”. A szülők a gyerek érdekében úgy döntöttek, átviszik őt a bonyhádi gimnáziumba.

Az igazgatónő viszont két másik érintett tanárral feljelentést tett ismeretlen tettes ellen becsületsértés miatt, „bizonyítékként” pedig beadta a fiú által aláírt jegyzőkönyvet. Erről viszont a bíróság megállapította, hogy nem tekinthető okiratnak, mert szülője, illetve törvényes képviselője nélkül írta alá a fiatalkorú diák. A bírósági jegyzőkönyv szerint erre az igazgatónő úgy reagált, hogy

Ennek a gyereknek mindent lehet, csak a gyereknek van joga? Nehogy már mi maradjunk alul ebben az ügyben.

A bíróság viszont megszüntette az eljárást, az igazgatónő és a két tanár viszont újabb feljelentést tettek, de már nem ismeretlen tettes, hanem Ákos ellen, újra csatolva a fiúval aláíratott jegyzőkönyvet, amiről a bíróság egyszer már kimondta, hogy a jogait sértve készült. Ezután pedig a szülőket levélben értesítették, hogy a Tolna megyei gyámügyi és igazságügyi osztály eljárást indított a fiú védelembe vételének és megelőző pártfogásának elrendelése érdekében.

Még öt évig igazgathat

Tavaly decemberben egyébként a Garay gimnázium egy diákja önként jelentkezett a rendőrségen és elmondta, hogy az egyik videót ő készítette és töltötte fel. Az igazgatónő állítása szerint erről nem tudott, és azt a diákot nem is vonták felelősségre.

Heilmann Józsefné igazgatói mandátuma egyébként idén lejárt, a vele szemben elinduló Töttös Gábor pályázatában pedig több olyan kritika is szerepelt, amiket a botrányt okozó videó is feldolgozott, például, hogy az igazgatónő vezetése alatt megtízszereződött az iskolát elhagyó tanárok száma, és sok diák inkább a bonyhádi gimnáziumot választja a Garay helyett. De végül Heilmann Józsefné megbízását hosszabbították meg öt évvel.

Az igazgatónő azt mondta, nagyon sajnálja, hogy így alakult az ügy, de szerinte a gyalázkodó videók magukért beszélnek, aki azokat megnézi, megérti az ő álláspontját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.