Belföld

Már az idén jöhet az új népegészségügyi program

Széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést követően még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program – mondta a Magyar Időknek Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A program gerince az öt fő betegségcsoportra (onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok) kidolgozott nemzeti egészségprogram. Az egyes alprogramok magukban foglalják a szűréseket, a diagnosztikát, a terápiás lehetőségeket, a kutatás-fejlesztést, a rehabilitációt, és a szükséges finanszírozást.

Mivel a hazai összhalálozás 75 százalékát a daganatos és keringési megbetegedések adják, ezek kiemelt jelentőséget fognak kapni,

továbbá domináns szerephez a megelőzés is, így már az óvodától kezdve az oktatás részévé teszik, hogy az egészséges életmód természetessé váljon, illetve időben felismerjék az egyes betegségek tüneteit. A programokat hatósági jogkörrel is ellátják, ezért a miniszter szerint garantálni tudják a betartását.

Kásler Miklós azt is elmondta, hogy jövőre emelkedik a tárca támogatása, így többet fordítanak majd az egészségügyre. Ugyanakkor a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, ezért hosszú távban kell gondolkodni.

Kiemelt kép: sugárterápiás gép az Országos Onkológiai Intézetben, MTI/Emmi/Bartos Gyula

Ajánlott videó

Olvasói sztorik