Belföld

„Lakóhelyükhöz közeli” börtönökbe zárnák a hajléktalanokat

Persze csak akkor, ha 90 nap alatt sem szereznek más szállást.

Miután az Országgyűlés betiltotta a közterületi hajléktalanságot, a Népszava rákérdezett, pontosan mire számíthat az, aki megszegi a törvényt és 90 nap alatt, három felszólítás után, sem lesz fedél a feje felett.

Hatvan napig tartó elzárással vagy hat-száznyolcvan órás közérdekű munkával büntethető október közepétől az a fedél nélkül élő, aki huzamosabb idő után sem hajlandó rendőri felszólításra távozni a közterületről

– válaszolta a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy a szabálysértőt  fogház fokozatú, félig nyitott büntetés-végrehajtási intézetbe zárják. A rövidebb ideig tartó elzárásnál

„lakóhelyükhöz közeli megyei bv intézetekbe”

kerülnek az otthontalanok. A BM szerint a „rendvédelmi szervek felkészültek a törvénymódosítás hatályba lépését követő időszakra”, de a Helsinki Bizottság szerint a máris túlzsúfolt börtönökbe újabb elítélteket nem lehet a jogsértés nélkül elzárni.

Vig Dávid programvezető szerint ráadásul értelmetlen a hajléktalanságot elzárással szankcionálni, amit a Fidesszel ellentétben a hatóságok is tudnak. 2016-os vizsgálatuk szerint a büntetés-végrehajtásban dolgozók tisztában voltak azzal, hogy a hajléktalanság szociális probléma, amit nem lehet megoldani felesleges elzárásukkal, amit az adófizetők pénzéből finanszíroznak.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik