Belföld

Korrupt pénzügyőrök: már öt euró is elég volt nekik ahhoz, hogy ne nézzék át a rakományokat

NAV pénzügyőr kamionos (nav, pénzügyőr, kamionos, ellenőrzés, igazoltatás, )
NAV pénzügyőr kamionos (nav, pénzügyőr, kamionos, ellenőrzés, igazoltatás, )

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat két pénzügyőrrel szemben, akik 2016 augusztusában a tompai határátkelőhelyen kilépő teherautókat kenőpénz fejében nem ellenőrizték.

A két pénzügyőr főtörzsőrmesterként és törzszászlósként teljesített szolgálatot, melynek során feladataik közé tartozott a nemzetközi áru- és utasforgalom ellenőrzése. A hivatásos állomány tagjaként kötelesek voltak a szállítóeszközök rendszámának, konténerszámának vizsgálatára, az árut tartalmazó raktér, a csomagolás sértetlenségének, azonosítási jeleinek és a vámzár ellenőrzésére. Annak megállapítása is a két férfi feladatkörébe tartozott, hogy a raktéren kívül található-e áru, illetve a vámterületre be- és kilépő, üresnek jelzett szállítóeszköz valóban az-e.

A két pénzügyőr 2016. augusztus 25-én napközben a kilépő teherforgalom okmánykezelését és szemlészeti tevékenységet egyaránt végeztek oly módon, hogy a végponti ellenőrzést szakaszosan hajtották végre. Ennek során a kilépő oldali sáv záró-ellenőrző fülkéjét kizárólagosan a két pénzügyőr használta.

A főtörzsőrmester az általa kiléptetett 73 teherjármű közül csupán 1 esetben hajtott végre ellenőrző vizsgálatot, míg társa a kiléptetett 61 jármű közül csupán 3 esetben végzett el ilyet.

A korrupt pénzügyőrök az általuk kiléptetett tehergépjármű vezetőjétől legalább 5 eurót fogadtak el azért, hogy az ellenőrző vizsgálatól eltekintsenek.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottakat mint társtetteseket hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik