Belföld

Veszélyes gyerekjátékokra csapott le a fogyasztóvédelem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek biztonsága érdekében több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg. A fogyasztóvédelmi hatóság 15 veszélyesnek bizonyult terméket kivont a forgalomból.

A minisztérium akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek.

A most megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket. 

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt. A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól.

A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is. A fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről, az ellenőrzött termékekről a kormányzati honlapon található tételes tájékoztatás.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A gyermekek biztonságának megóvása a fogyasztóvédelem egyik kiemelt feladata. A játékok kiválasztásakor is a biztonság az elsődleges szempont. Több veszélyforrás azonban egy-egy termék megvásárlásakor puszta ránézéssel, vásárlóként nem állapítható meg, rejtve marad. A fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma.

Kiemelt kép: MTI/Füzesi Ferenc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik