Belföld

Lejár a határidő, több ezer diploma veszhet el végleg

Szeptember elsején lejár a törvényben foglalt határidő a 2005 előtt megkezdett felsőoktatási tanulmányok befejezésére, így akik 13 évvel ezelőtt jutottak be valamilyen egyetemre vagy főiskolára, de máig nem tettek záróvizsgát, hamarosan már biztosan nem szerezhetik meg a diplomájukat – írta a Vasárnapi Hírek.

A lap összeállítása szerint sokaknak még az abszolutórium is hiányzott – tehát nem teljesítettek minden vizsgát – ők ezt 2016 szeptember 1-ig tehették meg. A többségnek viszont a szakdolgozat, diplomamunka kellett volna az iskola befejezéséhez.

A tavalyi adatok szerint még több mint 20 ezren voltak, akik bajban voltak. 

Ugyanakkor azt nem tudni, hogy az érintett hallgatók közül az utolsó pillanatokban hányan tudták megmenteni a diplomájukat, erről ugyanis csak részadatok vannak. Ha csak minden második diáknak sikerült megmentenie a diplomáját, a tavalyi adatok alapján akkor is tízezer diploma ragadhat bent a rendszerben végleg.

A felsőoktatás másik nagy problémája az elégtelen nyelvoktatás. Erről árulkodik, hogy az Oktatási Hivatal júniusi adatai szerint csaknem 92 ezer olyan diák van, aki bár sikeres záróvizsgát tett, oklevelét a nyelvvizsga hiányában nem kapta meg.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik