Belföld
Budapest, 2015. február 20.
Oklevél a kormányablak ügyintézõk képzésének ünnepélyes projektzáró rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusában, Budapesten 2015. február 20-án. A 2013-ban indult uniós projekt keretében összesen 7350 köztisztviselõ szerzett közép-, vagy felsõfokú képesítést. A szakemberek jelenleg 265 féle ügyet tudnak intézni a kormányablakokban.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lejár a határidő, több ezer diploma veszhet el végleg

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 30. 06:47

Szeptember elsején lejár a törvényben foglalt határidő a 2005 előtt megkezdett felsőoktatási tanulmányok befejezésére, így akik 13 évvel ezelőtt jutottak be valamilyen egyetemre vagy főiskolára, de máig nem tettek záróvizsgát, hamarosan már biztosan nem szerezhetik meg a diplomájukat – írta a Vasárnapi Hírek.

A lap összeállítása szerint sokaknak még az abszolutórium is hiányzott – tehát nem teljesítettek minden vizsgát – ők ezt 2016 szeptember 1-ig tehették meg. A többségnek viszont a szakdolgozat, diplomamunka kellett volna az iskola befejezéséhez.

A tavalyi adatok szerint még több mint 20 ezren voltak, akik bajban voltak. 

Ugyanakkor azt nem tudni, hogy az érintett hallgatók közül az utolsó pillanatokban hányan tudták megmenteni a diplomájukat, erről ugyanis csak részadatok vannak. Ha csak minden második diáknak sikerült megmentenie a diplomáját, a tavalyi adatok alapján akkor is tízezer diploma ragadhat bent a rendszerben végleg.

A felsőoktatás másik nagy problémája az elégtelen nyelvoktatás. Erről árulkodik, hogy az Oktatási Hivatal júniusi adatai szerint csaknem 92 ezer olyan diák van, aki bár sikeres záróvizsgát tett, oklevelét a nyelvvizsga hiányában nem kapta meg.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.