Belföld

Ha nem a CEU-ról van szó, akkor örül a kormány a külföldi egyetemeknek Magyarországon

A magyar kormány és Indiana állam közötti felsőoktatási megállapodást írtak alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten

– büszkélkedett Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI-nek.

Ezzel elindíthatja képzéseit Magyarországon az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem: vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakjai a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel folytatott együttműködés keretében indulnak.

Sikerült nyélbe ütni azt a megállapodást, amelynek értelmében a Notre Dame Egyetem világszínvonalú képzései közül hármat is elindít 2019 szeptemberétől Budapesten

– mondta erre Szijjártó, hozzátéve, „Magyarországnak kőkemény küzdelemben kell helytállnia a világgazdaság drámai változásai közepette, így az ország versenyképességét alapvetően határozza meg a felsőoktatás minősége, az, hogy milyen szakembereket tud képezni a magyar felsőoktatás.

Ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy a magyar felsőoktatási intézmények világszínvonalat képviselő külföldi egyetemekkel építsenek ki együttműködést.

Mindezt annak a kormánynak a minisztere mondta el, amely mindent megtesz a Soros-egyetemnek bélyegzett CEU eltávolításáért. Többek között azzal, hogy egy ilyen államközi megállapodást nem annyira sikerül aláírni hónapok óta.

Kiemelt kép: MTI/KKM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik