Belföld

Veszélyes a hőség, pár fok és vörös kód is jöhet

Szerdára is figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és több megyére.

Hőség miatt adott ki figyelmeztetést a fővárosra és több megyére szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. A frissített veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Mint korábban megírtuk, főként a Duna vonalától keletre, valamint estefelé az Alpokalja térségében alakul ki helyenként zápor, esetleg zivatar. A szél többfelé megerősödik, a Bodrogközben és zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet 27-32 fok között várható. Késő estére 20-25 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön is többfelé várható hőség. A sok napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A légmozgás élénk, zivatarban viharos lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul.

Az EMMI egyébként nemcsak a nagy hidegben, hanem a veszélyes kánikula idején is úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendel el.

Erre akkor van lehetőség, ha a meteorológiai szolgálat kettes fokú (narancssárga) riasztást ad ki (a napi átlaghőmérséklet mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb, 27 Celsius-foknál magasabb).

Extrém időjárás esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adja ki a „vörös kódot”. Ilyenkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalanoknak, akik nem tudnak más módon segítséget kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik