Belföld

Tömeges leszerelési hullám jöhet a rendőrségnél

Jövő január helyett 2022 végéig legyen lehetősége annak, hogy a túlórákért ne csak szabadnap, hanem pénz is járjon – többek közt ez áll abban az Index birtokába került dokumentumban, amit még Papp Károly volt országos rendőrfőkapitány írt alá, majd néhány nappal később távozott a testülettől. Papp előterjesztésében azt is szerette volna elérni, hogy a lakhatási támogatás a mostani 5 millió helyett 10 millió forintra nőjön.

A rendőrségen belül arról beszélnek, hogy a javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter is támogatta, azonban úgy tudni, Orbán Viktor nemet mondott rá, így már Pintér is a miniszterelnök álláspontján áll.

A 2015-ös jogszabály szerint jövő januártól megszűnik a túlórák kifizetésének lehetősége, azaz onnantól csak szabadnappal lehet majd ezeket ellentételezni. A rendőrségen eddig bíztak abban, hogy ezt a határidő lejárta előtt módosítják majd, azonban az előterjesztésből kiderült, hogy hiába próbálta meg mindezt a volt rendőrfőkapitány. A Belügyminiszter közleményt adott ki az ügyben, melyből kiderül, hogy nem kívánnak változtatni a döntésen, így 2019 januárjától tényleg nem jár majd pénz a túlórák után.

Papp Károly egyébként az előterjesztésben a Lidl béreivel példálózott, mint írta, az áruházláncban nyolcórás munkaidőben  290-320 ezer forint bruttó fizetés érhető el, egy boltvezető pedig megkereshet akár bruttó 658 ezer vagy 720 ezer forintot is.

Egy kezdő rendőr-őrmester alapbére havi bruttó 220 ezer forint, erre jöhetnek még rá pótlékok, egy 20 éves szakmai múlttal rendelkező főtörzszászlós pedig 330-350 ezres bruttóval számolhat. A túlóradíjat úgy számolják, hogy a havi bért 176-tal elosztják, azaz egy kezdő őrmesternek 1250 forint jár, egy idősebb őrnagynak pedig körülbelül 2800 forint. A rendőrségen a hivatalos maximális túlóraszám évi 416 óra, a gyakorlatban pedig évi 800-1000 túlóra is összejöhet a rendőrhiány miatt.

Így egy kezdő rendőrnek évi 520 ezer forint kiesést is jelenthet az új szabály, szélsőséges esetben pedig évi 1-2 millióval is kevesebbet kaphat egy tapasztalt rendőr. Ráadásul ha eltörlik a túlórapénzt és csak a csúsztatás lehetősége marad, akkor előállhat az az abszurd helyzet, hogy valaki az 5-6 hetes alapszabadsága mellett fél évet is otthon maradhatna.

Nem véletlen tehát, hogy rendőrök véleményét is szemléző blogposzt tömeges leszerelési hullámot vizionált a túlórák kifizetésének megszűnése esetén.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik