Belföld

Tavaly több gyereket fogadtak örökbe, mint 20 éve bármikor

Jelenleg 21 ezer olyan magyar gyerek van, akiknek valamilyen okból nincsen családja: vagy árvák, a szüleik lemondtak róluk, vagy az állam döntött úgy, hogy jobb, ha állami gondozásba kerülnek. Ezek a gyerekek gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek.

Amíg 2014-ben csak 784 örökbefogadást engedélyeztek, addig a KSH múlt héten közzé tett kiadványa szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt az örökbe adott gyerekek száma, tavaly például már 1025 gyereket fogadtak örökbe: ez a szám több, mint 20 éve bármikor – írja a 444.hu.

A növekedésnek több oka is lehet, nyilván ezt indokolja, hogy egyre több gyerek van állami gondozásban, illetve egyre több az örökbe fogadni akaró szülő is. 2014-ben egyébként változtattak az örökbefogadási szabályokon az eljárások gyorsításáért.

A legtöbb családra váró gyerek 10 éves vagy annál is idősebb, tavaly pedig a nyilvántartott örökbe adható gyerekek közül minden harmadiknak tartós betegsége vagy fogyatékossága volt.

A legtöbb gyereket Budapesten adják örökbe, ezt követi Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A gyerekre váró házaspárok közül a legtöbben Csongrádban, Bács-Kiskunban és Fejér megyében élnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig az örökbefogadások legalább harmada nemzetközi örökbefogadás volt.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik