Belföld

Teljes települések élete lehetetlenülhet el

Az önkormányzatoknak kell visszafizetni a kapott támogatás összegét azért, mert nem, vagy késve jelentették be a falubusz rendszámát. A Magyar Államkincstár több kistelepülés bankszámláját inkasszózza közel 120 millió forint értékben, így kritikus helyzetbe kerülhetnek az amúgy is túlélésért küzdő önkormányzatok, írja az atv.hu.

Komlóskán 2015-ben cserélték le a régi falubuszt, ehhez 14 milliós uniós támogatást kaptak. A vásárláskor nem tudták, hogy az Államkincstár nyilvántartást vezet a járművek rendszámáról, így nem jelentették ezt be.

A 300 fős település mindennapi léte ugyan nem forog veszélyben a 2,5 milliós inkasszó miatt, de becsapva érzik magukat, mert a választások előtt azt az ígéretet kapták, hogy nem kell kifizetni a büntetést.

A falubusszal naponta viszik az időseket Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre, a település élete elképzelhetetlen a jármű nélkül, mivel a legközelebbi gyógyszertár 10 kilométerre található.

Az önkormányzattól 2015-ben már megvonták a normatív támogatást néhány hónapra, most pedig visszavennék az egész 2016-os támogatást. Több mint 200 település van hasonló helyzetben, némelyik élete pedig teljesen ellehetetlenült az inkasszó következtében. 

Vannak, akik azt nehezményezik, hogy az állam olyan buszok után szed bírságot, amik egyébként az uniós finanszírozás miatt egy forintjába sem kerültek.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik