Belföld

Forgalomból kivont busszal, a záróvonalon előzött a Veronában balesetező buszos cég vezetője

Három hónapra eltiltotta a járművezetéstől és 60 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte Czakó Tibort, a Pizolit Kft. ügyvezetőjét a Kecskeméti Járásbíróság, mert januárban az 5-ös főúton a záróvonalon átlépve előzött egy forgalomból ideiglenesen kivont autóbusszal – tudta meg a 24.hu. A veszélyes manőverről felvétel is készült:

Emlékeztetőül, Czakó Tibor annak a cégnek az ügyvezetője, amely teljesen alkalmatlan állapotban küldte útjára a 2017 januárjában Verona közelében balesetező buszt. A tragédiában 17 ember halt meg, túlnyomórészt gyerekek, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói.

A bíróság végzése megállapította, hogy Czakó Tibor 2018. január 3-án délelőtt az 5-ös út Kiskunfélegyháza felé bevezető szakaszán folyamatosan a záróvonalon haladt az általa vezetett autóbusszal. Ráadásul a Pizolit Kft. tulajdonában és üzemeltetésében álló járművvet 2017. december 27-én ideiglenesen kivontak a forgalomból.

A manőverrel a szemből érkező autó vezetőjét – akinek a járművében elhelyezett kamera rögzítette a történteket – a padka irányába való lehúzódásra kényszerítette, és ezzel veszélyeztette a gépkocsivezető és utasa testi épségét. Mindezért

a közúti közlekedés rendjének megzavarása és érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése miatt marasztalták el.

Czakó Tibor elismerte, hogy ő vezette az autóbuszt, és azt is, tudta, hogy a jármű ki van vonva a forgalomból.

Czakó ugyanakkor a rendőrség határozata ellen kifogással élt, kérte a közlekedés rendjének megzavarása miatt indult eljárás megszüntetését, illetve a járművezetéstől való eltiltásának mellőzését. A bíróság azonban júniusi végzésében alaptalannak találta a kifogását.

A feljelentésben az is szerepelt, hogy Czakó vezetés közben telefonált. Ő ezt következetesen tagadta, és azzal védekezett, hogy a felvételen láthatóan a bal kezét emeli az arcához, holott ő jobbkezes, telefonálni is azzal szokott. A bíróság a felvételek alapján azt nem tudta megállapítani, hogy a férfi valóban telefont tartott-e a kezében (a bizonyítási eljáráshoz a szabálysértési hatóság nem tud híváslistát lekérni), így a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indított eljárást megszüntette.

Czakó az első meghallgatásán még azt is tagadta, hogy ráhajtott a záróvonalra, később azonban elismerte, hogy áthaladt azon. Azzal védekezett, hogy egy általa megelőzött kerékpáros biztonságát igyekezett így megóvni. A feljelentő által készített videofelvétel alapján azonban a bíróság megállapította, hogy

az autóbusz folyamatosan a záróvonalat átlépve, az ellentétes irányú sávba átnyúlva közlekedett, amíg megelőzte a kerékpárost, és a manővert a szembejövő autó közeledtével sem szakította meg, így az a baleset elkerülése érdekében hirtelen irányváltoztató mozdulatra kényszerült.

A bíróság azt is rögzítette, hogy a hivatásos sofőrként számos ember testi épségéért felelő Czakónak fokozott figyelmet kellene fordítania a közlekedési szabályok betartására, ezért a vezetéstől való eltiltása szükségszerű. Mindazonáltal a Pizolit Kft. vezetője ennél komolyabb – akár 225 ezer forintos – bírságot is kaphatott volna, és egy évre is eltilthatták volna a járművezetéstől.

A Pizolit Kft.-vel ebben a cikkünkben bővebben foglalkoztunk. A cég 2011-ben megkapta az Év Buszos Személyszállítója díjat, a veronai tragédiát követően azonban az áldozatok hozzátartozói felháborítónak ítélték Czakó hozzáállását, és kifogásolták, hogy a buszos vállalkozás engedélyét nem vonták vissza. A baleset miatt Olaszországban a vádlottak padjára kerül öt olasz autópályamérnök és a magyar sofőr, idehaza ugyanakkor még nem zárult le a tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult nyomozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik