Belföld

Verona után 90 nap elzárás jár a busz illegális átalakításáért

Szakértő dönti el, volt-e összefüggés az illegális átalakítás és a halálos baleset között.

Az InfoRádió által megkérdezett közlekedési és biztosítási szakjogász szerint a veronai buszbaleset ügyében közlekedési bűncselekményt állapíthatnak meg, ha nem állja meg helyét a súlyosabb foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés.

Az Országgyűlés módosította a büntető törvénykönyvet a tragédia után, és Borbély Zoltán azt mondta: a jelenlegi törvénymódosítás egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a sofőrt, ha engedély nélkül átalakított járművet vezet. Minősített eset, ha iskolabuszról, időseket szállító vagy tömeges szállítást biztosító járműről van szó. Ebben az esetben két éves börtön várhat a sofőrre.

Bűncselekményt követ el, aki az illegális átalakításra utasítást adott, de őt csak elzárás fenyegeti, amely időtartamát 90 napban maximalizálták.

Ha az így beszerelt üzemanyagtartály közvetlen életveszélynek teszi ki az utasokat, akkor az foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés. Ha a halálos következmények nem ennek tudhatók be, akkor a minősített esetek sem állapíthatók meg.

Ez egyértelműen szakértői kérdés

– tette hozzá a szakjogász. A veronai buszbaleset ügyében az olasz bíróság októberben dönt arról, hogy a megalapozottan gyanúsítható hat személy – a busz sofőrje és az autópálya-karbantartó cég munkatársai – vádlott marad-e. Ha egyezséget kötnek, a büntetés egyharmadával csökkenthető.

Magyarországon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda, míg Olaszországban tömegszerencsétlenség okozása a vád.  

Veronai busztragédia: hátborzongató jelentés
A szakértői vélemény alapján pert terveznek a szülők. 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco

Ajánlott videó

Olvasói sztorik