Belföld

Havi 220 ezer forintért bérelhetnek egy 12 négyzetméteres kollégiumi szobát a BME oktatói

Még a nyári időszakban sem kapnak kedvezményes áron kollégiumi férőhelyet a Budapesti Műszaki Egyetem oktatói, inkább hagyja üresen állni a szobákat a Kollégiumok Igazgatósága.

István tanszéki mérnök a BME-n, és mivel a nyári szünet csak a hallgatókra vonatkozik, ezért nyáron is bejár az egyetemre. Másfél órára lakik az intézménytől, így szeretett volna legalább a nyári hónapokra kollégiumi férőhelyet kapni. Persze nem ingyen, ő is kifizette volna a körülbelül 12 négyzetméteres szobáért azt a nagyjából 40 ezer forintos havi díjat, amiért a hallgatókat is elszállásolják.

Kérvényezett is egy férőhelyet az egyik kollégiumban, de jelentkezését elutasították. A Kollégiumok Igazgatóság Istvánnak küldött válaszában azt írta, hogy egyetemi dolgozó vagy oktató semmilyen formában nem igényelhet havi díjas kollégiumi férőhelyet, még nyáron sem.

István szerint teljesen érthetetlen az igazgatóság hozzáállása.

Ott áll a BME nyolc darab kollégiuma nagyrészt üresen egész nyáron és a BME oktatójának semmilyen helyzet alatt nem hajlandók a rengeteg üresen álló szobából akárcsak egyet is biztosítani. Még fizetség ellenében sem, hogy ezzel megkönnyítsék a munkába járását és munkájának elvégzését. Pedig ha ezt megtennék, akkor mindenki jól járna: én azért, mert nem kellene napi három órát utazgatnom, a kollégium azért, mert befizetem azt a szobadíjat amitől üresen álló szoba esetén elesnek, illetve az egyetem is jól jár, mert nem kell fizetnie (az adófizetők pénzén) a munkába járásomhoz szükséges kiegészítő bérlet árát, amely természetesen nem olcsó

– nyilatkozta lapunknak.

A Kollégiumok Igazgatósága az elutasításon kívül még annyit felajánlott Istvánnak, hogy napidíjas rendszerben lakhat a kollégiumban, ez viszont havonta több mint 200 ezer forint, ami megfizethetetlen egy fiatal egyetemi oktató számára.

Csiki Tibor osztályvezető azt is közölte vele, hogy semmilyen esetben nem tesznek kivételt, ami azért is érdekes, mert a 2017-es úszó-világbajnokságon István tudomása szerint rengeteg férőhelyet tartottak fent külsősöknek a BME kollégiumaiban, például a BME Kármán Tódor Kollégiumában.

A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Kármán Tódor Kollégiuma
Fotó:MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Erre is rákérdeztünk a Kollégiumok Igazgatóságnál, illetve arra is, miért nem kaphat egy egyetemi oktató havidíjas férőhelyet, miért hagynak inkább sok üresen állni, mintsem hogy egy egyetemi dolgozónak kiadják.

A Kollégiumok Igazgatóságának igazgatója Dr. Rémai Zsolt lapunknak válaszában azt írta, hogy

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kollégiumai az egyetem hallgatóinak elhelyezését szolgálják, oktatási időszakban 100 %-os kihasználtsággal. Kollégiumaink a nyári időszakban is elsősorban a hallgatók elhelyezési igényét biztosítják. Az ezen felül fennmaradó kontingens terhére lehet egyéni vagy csoportos – nem hallgatói – szállásigényeket fogadni. Ez utóbbi esetben a kollégiumok nyári hasznosításának általános gyakorlatát követve, egy éjszakára vonatkozó ár szerint nyújtunk szolgáltatást (jelenleg 7.000-9.000 Ft/éj). Nagyobb rendezvények, konferenciák esetén az igényelt kontingenstől függően egyedi ár alkalmazására van lehetőség a BME vonatkozó szabályzata szerint. Magánszemélyek esetén az ár a hallgatói jogviszony meglététől függ (hallgatók esetén kedvezményes kollégiumi díj, egyéb esetben az előzőekben jelzett ár.

Megkérdeztük az egyetemet is, telefonon azt a választ kaptuk, a Kollégiumok Igazgatósának álláspontja megegyezik az intézményével. Vagyis a BME-t sem zavarja, hogy egy oktatójának egy hónapban -a 7.000-9.000 Ft/éj árral számolva- havi 210 ezer-270 ezer forintot kell fizetnie egy 12 négyzetméteres szobáért.

Érdemes megnézni azt is, mennyire reális ez az összeg. Az Index áprilisban írt arról, hogy milyen nevetségen keveset keresnek a fiatalabb egyetemi tanárok, például egy kezdő Aldi raktáros többet keres, mint egy egyetemi docens. István a 2018-as, lap alján látható 2018-as bértáblának az adjunktus és a tanársegéd közötti részén helyezkedik el, azaz hozzávetőleg bruttó 250 ezer forintot kereshet.

A 2018-as bértáblából is az látszik, hogy gyakorlatilag csak egy egyetemi tanár engedhetné meg magának, hogy egy kollégiumi szobában lakjon:

A 2018-as bruttó egyetemi bértábla:

  • Egyetemi tanár – 554 400 forint
  • Egyetemi docens – 388 100 forint
  • Egyetemi adjunktus – 277 200 forint
  • Egyetemi tanársegéd – 221 800
  • Egyetemi tanársegéd (gyakornok) – 205 100

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik