Belföld

Megdicsérte Orbánt az izraeli nagykövet

Nagyon hálás vagyok Magyarország támogatásáért. Önöknek, magyarként pedig büszkének kell lenniük a morális kiállásáért, a vezetésért és a bátorságért, amit a kormányuk és diplomatáik mutatnak a különböző nemzetközi fórumokon. Nem könnyű számkivetettnek lenni, főleg ha ennek nincs semmilyen alapja. De milyen alapon rekesztik ki Izraelt?

– mondta Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete az atv.hu-nak adott interjúban.

A nagykövetet arról is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Magyarországot a nemzetközi médiában sokszor az antiszemitizmus melegágyaként emlegetik.

Az antiszemita megnyilvánulások közül egyet sem Magyarországról jelentenek. Ellenben napi szinten érkeznek hírek antiszemita incidensekről nagyon nyílt gondolkodású, liberális európai országokból. Szabad és demokratikus országokból, ahol a zsidók mégsem érzik magukat biztonságban. (…) De Magyarországon nem ez a helyzet. Nézzük meg a tényeket, több mint negyedmillió izraeli turista jár ide, akik biztonságban érzik magukat. Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él itt, az én információim szerint ők is biztonságban élnek. Ebben az országban újjászületett a zsidó élet, a kórházakban, a zsinagógák felújításában, a zsidó kultúrában. Ez mind tiszteletet, elfogadást, integrációt mutat a zsidók felé. Hallom Orbán Viktort, hallom Szijjártó külügyminisztert, vagy a találkozóim során többeket, ahogy őszintén beszélnek ennek az országnak a zsidó-keresztény örökségéről, Európa örökségéről. Ez nem antiszemitizmus.

A nagykövet Orbán Viktor közelgő izraeli látogatása kapcsán azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nagyon közeli barátok,

aki ott volt a budapesti találkozón tudja, hogy amint találkoznak, azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre. Órákig képesek kettesben beszélgetni.

Kiemelt kép: Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete beszédet mond az Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a győri Salamon teremben 2018. június 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik