Belföld

Téglánként lopják el az Árpád kori templomot

Szentes határában áll a város egyetlen középkori műemléke, az ecseri templomrom, amelyet téglánként hordanak szét, írja a Délmagyar.

Az Árpád-korban itt egy falu állt. 1138-ból feljegyzések maradtak róla. Ecser a tatárjárás alatt elpusztult. Az itt látható templom a 13. század második felében épült, amikor ezt a területet a kunok újból belakták

– mondta a lapnak egy informátor. A templomról csak kevés írásos feljegyzés maradt, ugyanis a vármegye iratai a szabadságharc után, a füleki várban elpusztultak. Annyit lehet tudni, hogy a falut 1566-ban perzselték fel a törökök. A templom több apátsághoz tartozott, a dömösihez, a nagyváradi püspökséghez, majd a váci püspökséghez is. Ezért az iratokat nagyon nehéz összeszedegetni. A templomhajó ablakai román stílusúak voltak. A szentély nyolcszögletű volt, amely három oldalával apszist képezett a hajóval. Az építmény jellegzetes román falazású.

A 19. század végén kutatásokat végeztek ezen a területen. Az akkor készült fénykép szerint még jóval több állt a romból. Sajnos szép csendesen elkopott. De nem csak az időjárás koptatta.

– mondták a lapnak. A férfi a múlt héten a környék kaszálásakor is járt az ecseri templomromnál, illetve a héten is, hogy a romon a darázsfészkeket felszámolja, nehogy bajt okozzanak valakinek. Ekkor vette észre, hogy három helyen is megbontották a templomromot. Annyi vörös téglát vittek el, amennyi mondjuk egy kisebb szalonnasütő építéséhez elég. A lap szerint sajnos nem ez volt az első ilyen eset.

A környékben több hasonló templom állt, de gyakorlatilag már a helyüket sem tudjuk, hogy hol, mert széthordták. Hogy az ecseri templom maradványaiból miért maradt meg ennyi?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik