Belföld

Téglánként lopják el az Árpád kori templomot

24.hu
24.hu

2018. 07. 13. 14:43

Szentes határában áll a város egyetlen középkori műemléke, az ecseri templomrom, amelyet téglánként hordanak szét, írja a Délmagyar.

Az Árpád-korban itt egy falu állt. 1138-ból feljegyzések maradtak róla. Ecser a tatárjárás alatt elpusztult. Az itt látható templom a 13. század második felében épült, amikor ezt a területet a kunok újból belakták

– mondta a lapnak egy informátor. A templomról csak kevés írásos feljegyzés maradt, ugyanis a vármegye iratai a szabadságharc után, a füleki várban elpusztultak. Annyit lehet tudni, hogy a falut 1566-ban perzselték fel a törökök. A templom több apátsághoz tartozott, a dömösihez, a nagyváradi püspökséghez, majd a váci püspökséghez is. Ezért az iratokat nagyon nehéz összeszedegetni. A templomhajó ablakai román stílusúak voltak. A szentély nyolcszögletű volt, amely három oldalával apszist képezett a hajóval. Az építmény jellegzetes román falazású.

A 19. század végén kutatásokat végeztek ezen a területen. Az akkor készült fénykép szerint még jóval több állt a romból. Sajnos szép csendesen elkopott. De nem csak az időjárás koptatta.

– mondták a lapnak. A férfi a múlt héten a környék kaszálásakor is járt az ecseri templomromnál, illetve a héten is, hogy a romon a darázsfészkeket felszámolja, nehogy bajt okozzanak valakinek. Ekkor vette észre, hogy három helyen is megbontották a templomromot. Annyi vörös téglát vittek el, amennyi mondjuk egy kisebb szalonnasütő építéséhez elég. A lap szerint sajnos nem ez volt az első ilyen eset.

A környékben több hasonló templom állt, de gyakorlatilag már a helyüket sem tudjuk, hogy hol, mert széthordták. Hogy az ecseri templom maradványaiból miért maradt meg ennyi?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.