Belföld
Girl scout holding the compass traveling in the mountains

A Cserkészszövetség szerint ők semmilyen kirekesztő megjegyzést nem tettek

24.hu
24.hu

2018. 07. 11. 13:43

Ahogy korábban megírtuk, a 168 Óra számolt be arról, hogy a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola szeretett volna cserkészcsapatot szervezni, azonban a magyar cserkészek nem kértek belőlük. Az országos vezetőség arról beszélt, hogy „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.

A Magyar Cserkészszövetség a cikk megjelenése után közleményt adott ki, melyben azt írják, a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett kirekesztő megjegyzést. Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

„A Magyar Cserkészszövetség és a Dr. Ámbédkar Iskola kapcsolata már több évre tekint vissza. Ezen évek alatt elindult egy önálló cserkészcsapat megalapításának folyamata, amelyről többször egyeztetett a Magyar Cserkészszövetség Dr. Derdák Tiborral, az iskola alapítójával is. Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte, hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban – hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz -, azonban az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a cserkészet elveit és értékeit. Mivel a későbbiekben nem az Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az illetékeseket döntéséről. A levelet csatoljuk. A Magyar Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja, kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett.”

A csatolt levélben egyébként többek közt az szerepel, hogy a sajókazai iskola honlapján szerepel egy cikk, amiben egyebek mellett azt írták:

A magyar cserkészmozgalom – a legtöbb más cserkészmozgalomhoz hasonlóan – a jobboldali és a jobboldali politikával egyetértő egyházi mozgalmak hatása alá került. A magyarországi nacionalista mozgalmak – nem különbözve ezzel Kelet-Európa legtöbb más nacionalista mozgalmától – át vannak itatva cigányellenességgel. Ennél több magyarázat nem is szükséges annak megértéséhez, miért vallott kudarcot a Dr. Ámbédkár Iskola és a magyarországi cserkészek közös táborszervezési kísérlete, miközben megállapíthatjuk, a magyar cserkészek között is találhatóak értelmes emberek.

Erre az volt a Cserkészszövetség válasza, hogy

Alapszabályunkkal összhangban, hogy nem támogatjuk a továbbiakban a Dzsaj Bhim Közösség és/vagy a Dr. Ámbédkar Iskola fenntartásában cserkészcsapat létrehozását. Emellett, mint a szó védjegytulajdonosai, felhívjuk a Dzsaj Bhim Közösséget és a Dr. Ámbédkár Iskolát, hogy az SZTNH 206.393 lajstromszámú “cserkész” megnevezést a saját, a Magyar Cserkészszövetségtől független nevelő munkájukra, rendezvényeikre, közösségeikre utalva ne használják a továbbiakban.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.