Belföld

Jobbik: az fizesse az uniós büntetést, aki a pénzt kapta

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 10. 17:10

Azt szeretnék, ha nem a költségvetést, az adózókat terhelnék, hanem azt, aki a vagyoni hátrányt okozta.

Az európai uniós források jogtalan igénybevétele és felhasználása
miatt keletkezett visszafizetési kötelezettség módjáról.

Ezzel a címmel nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot a Jobbik két képviselője, Bana Tibor és Szilágyi György.

Azt szeretnék, ha az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) zárójelentésében feltárt szabálytalanságok miatt visszafizetendő uniós pénzek ütemezéséről egyeztessen az Európai Unióval.

A visszafizetés gördülékeny megvalósításáért a kormánynak olyan rendeletet kellene alkotnia, amely szerint az OLAF-jelentéseiben megnevezett gazdasági szereplők fizetnék be a kifogásolt pénzt a költségvetésbe, és onnan utalnák át az EU-nak.

A kormányt olyan rendelet kidolgázására is felkérnék, amely alapján a jövőben az fizetné a büntetést, aki jogtalanul használta fel az uniós pénzt. Így a büntetés nem a költségvetést, közvetetten az adófizetőket terhelné, hanem azt, aki a vagyoni hátrányt okozta.A Jobbik képviselői indoklásukban emlékeztetnek arra, hogy az Európai Bizottság megbüntetheti Magyarországot néhány uniós közbeszerzés miatt, amelyek közül többet Mészáros Lőrinc nyert el.

Az auditorok tavaly novemberben jártak Magyarországon. 972 milliárd forintnyi pályázattal kapcsolatban tártak fel jogsértést, ezért az EU valószínűleg mintegy százmilliárd forint von meg.

Ettől függetlenül továbbra is Orbán Viktor vejének egykori érdekeltsége, az Elios Zrt. ügye vezeti a ranglistát,

hiszen az OLAF összesen 13 milliárd forint uniós támogatás
visszafizettetését javasolta.

A Jobbik szerint fontos lenne, hogy a költségeket ne a tisztességes emberek, hanem azok viseljék, akik érintettek a pénzek felhasználásában és felelősek a kialakult helyzetért. Mivel hasonló helyzetek a jövőben is kialakulhatnak, így nemcsak a jelenlegi
ügyet akarják megoldani, hanem általánosságban szeretnék elérni, hogy ilyen esetekben ne a költségvetést terhelje a büntetés kifizetése, hanem azt, aki a vagyoni hátrányt okozta.

Kiemelt kép: Europress/Daniel Karmann/dpa

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.