Belföld

Orbán török barátja megmutatta, hogy Magyarország naperőműkirálya akar lenni

Immár kilenc magyar naperőműcége van Adnan Polatnak. Ebből hetet egyetlen nap alatt vásárolt fel – másfél héttel a választások után –, és ezzel elkezdte meghódítani Veszprém megyét – írja a valasz.hu.

Orbán Viktor török milliárdos barátja, akit a miniszterelnök már Felcsúton is körbevezetett a parlamenti karzatról hallgatta, hogy Orbán a következőt mondja miniszterelnöki eskütételében:

Az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot.

Polat Törökországban már egymilliárd dollárt fektetett szélerőműparkba, és mint a török Forbesnak mondta, Magyarországon öt év alatt szeretne 700 millió dollárt naperőművekbe fektetni. Összesen 1000 MW kapacitásban gondolkozik, ami a paksi teljesítmény fele.

Polat  a DNN Solar Partners Kft. nevű cégével kezdett terjeszkedésbe. A választás után tizenegy nappal felvásárolt egy olyan projekttársaságot (Jupiter Apaj SolarPark Kft.), amely Pest megye déli részén, Apaj községben már jogosultságot szerzett egy 5 megawattos naperőmű létrehozására a helyi önkormányzattól bérelt területen.

Most a valasz.hu kiderítette, hogy az apaji bevásárlás napján Polat DNN Kft.-je további hat, Veszprém megyében érdekelt projekttársaságot is beszippantott (Jupiter Solution SolarPark Kft., Jupiter Flex SolarPark Kft., Naboo SolarPark Kft., Ganymede SolarPark Kft., Callisto SolarPark Kft., Transdate Time Kft.). Ezek a társaságok az Ajka–Halimba–Kolontár háromszögben egy összesen 40 megawatt kapacitású napelemparkrendszert fejlesztenek. Ha ehhez hozzáadjuk az apaji 5 MW-ot – máris megvan a Polat által beharangozott 1000 megawatt huszonketted része.

Mint a cikkben írják, azért meglévő projektcégeket vásárolt a DNN, mert

a napelemes szektor szereplői 2016 végéig jelentkezhettek az úgynevezett kötelező átvételi támogatás (kát) rendszerébe – ami annyit jelent, hogy az állam segítségével még 25 évig a piaci ár felett lehet eladni a megtermelt villamos energiát. 

Kiemelt kép: Ahmet Sel / ANADOLU AGENCY 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik