Belföld
Budapest, 2017. szeptember 29.
Lángvágást mutatnak be az érdeklõdõknek a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyag- és Gyártástudományi Intézet Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék gázhegesztõ mûhelyében 2017. szeptember 29-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Kisebb vagyont zsákmányolt a lángvágós fosztogató

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 06. 08:12

Nagyobb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség azzal 46 éves dombóvári férfival szemben, aki sajátos módszerrel sorozatban fosztotta ki a lakóházakat Somogy, Tolna és Zala megyében.

A többszörösen büntetett előéletű vádlottat korábban már elítélte a bíróság olyan módszerrel elkövetett lopások miatt, amelyek miatt vádemelésre került sor vele szemben. A lakóházakba történő bejutás módszere szinte minden esetben az volt, hogy a szerkezetlakatos végzettséggel rendelkező, ezáltal – a műanyag nyílászárók felépítését jól ismerő vádlott – az éjszakai, illetve a hajnali órák nyugalmát kihasználva egy szúrólángos gázgyújtóval a zárszerkezet körül megolvasztotta a műanyag ablakot vagy ajtót, majd a zárat egy csavarhúzóval kinyitotta.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlott – aki a bűncselekmények elkövetéséhez a saját, illetőleg kölcsönkért gépkocsikat használt – a lopássorozatot 2017 júniusa és 2017 augusztusa között követte el.

Ez idő alatt 14 lakóházba tört be a Dél-dunántúli régióban, a bűncselekmények elkövetéskor a lakásától messze tartózkodó vagy alvó sértettet károsított meg úgy, hogy tőlük ékszereket, készpénzt, elektronikai eszközöket tulajdonított el, de volt olyan sértett is, akitől egy 1,3 millió forintot érő motorkerékpárt lopott el.

Volt olyan eset is, hogy Keszthelyen egy éjszaka 4 házba tört be. A sértetteknek több százezer forintos rongálási kára is keletkezett, mivel a megolvasztott nyílászárók használhatatlanná váltak.

A különös visszaesőnek minősülő, és egy – más bűnügyben letartóztatásban lévő vádlott – a nyomozás során mindvégig tagadta a bűnösségét, ezért az ügyészség az új büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit alkalmazva indítványt tett arra, hogy a bíróság milyen tartamú szabadságvesztést szabjon ki, amennyiben az előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tesz.

Az ügyészség által indítványozott börtön fokozatú szabadságvesztés azonban a különös visszaesőkre és a bűnhalmazatra vonatkozó büntetés kiszabási szabályok miatt így is meghaladja a büntetési tétel irányadó középmértékét.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.