Belföld

Hidegfront okoz fejfájást – térképen a veszélyek

Marad a meleg, de felhőszakadás, viharos szél és jégeső is lehet.

Pénteken alapvetően erősen felhős lesz az ég, a délkeleti megyékben várható a legtöbb napsütés. Sokfelé kell záporra, zivatarra, a Dunántúlon esőre számítani. Az Alföld délkeleti részein késő délutántól, estétől lehet csapadék. A zivatarok környékén erős, viharos széllökések lehetnek. A hőmérséklet délután a Dunántúlon 23, 28, a Dunától keletre 28, 32 fok között várható. Késő estére 19, 24 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

A gyenge hidegfront kellemetlen tüneteket – fáradtság, tompaság –  okozhat az arra érzékenyeknél.

Nőhet a görcshajlam; epegörcs, vesegörcs, izomgörcs is kialakulhat, migrénes fejfájás jelentkezhet. A hirtelen kialakuló zivataroknál roncsolódó pollenszemek esetenként kiválthatnak asztmatikus tüneteket is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki.

Mint írták napközben többfelé kialakulhatnak zivatarok (heves zivatar, felhőszakadás veszélye is fenn áll): délelőtt főleg a Dunántúlon, majd a déli óráktól fokozatosan a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegység területén. Délkeleten csak a késő délutáni, esti óráktól számíthatunk előfordulásukra. A zivatarokhoz felhőszakadás (20-40 mm), viharos széllökés (70-90 km/h), valamint jégeső (>1-2 cm átmérőjű jégszemekkel) társulhat.

Szombaton északnyugat, észak felől csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap, de délkeleten késő délutánig sok lehet a  felhő. Éjszaka többfelé, reggeltől egyre inkább az Alföldön várható eső, zápor, helyenként zivatar, de délután ott is szűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között várható, délkeleten lesz napközben a hűvösebb.

Szombatra jóval kisebb területre érvényes a figyelmezztetés.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik