Belföld

Félmilliónál több magyar írta alá a Minority SafePacket

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós – szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 527 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) indította el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen. A kezdeményezők elismerik, hogy a kisebbségvédelem elsősorban a tagállamok hatásköre, de úgy vélik, hogy az EU-nak többet kell tennie a nemzeti kisebbségek védelméért, mint amennyit jelenleg tesz. Az aláírások gyűjtésére április 3-án éjfélig volt lehetőség.

A kezdeményezés képviselői április 20-án adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket és elektronikusan gyűjtött aláírásokat. Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy a papíralapon és elektronikusan benyújtott 643 971 aláírásból 527 686 érvényes. Az ellenőrzés során kiderült, 46 ezer aláírás azért nem volt elfogadható, mert az aláíró egynél többször is aláírta a kezdeményezést, 50 ezer pedig azért, mert nem voltak teljeskörűen feltüntetve az aláíró személyes adatai.

Az NVB a határozat jogerőre emelkedését követően igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják az Európai Bizottsághoz. Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül.

Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma hétszázötvenszeresének megfelelő aláírás kell, hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.

Ajánlott videó