Belföld

A Jobbik a szoborparkba akarja vitetni Nagy Imrét

Szerintük a mártírság sem teheti jóvá a „moszkovita gazember bűneit”.

„Szoborparkba Nagy Imrével!” címmel adott ki közleményt a jobbikos Szávay István, aki azt kifogásolja, hogy „máig szimbolikus helyen, az 1919-es kommunista terror alatt legyilkoltaknak egykor emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének helyén áll a Horn-kormány által felállított Nagy Imre-szobor”.

Szávay ezt másfél hete egy parlamenti felszólalásban hozta fel, aminek lényege az volt, hogy mikor szándékozik rendezni a kormány az ügynökakták kérdését, de megemlítette azt is, hogy Nagy Imre szobrát el kell vinni a parlament elől, mert „moszkovita gazember” volt.

Nagy Imrét a 444 korábbi tudósítása szerint Orbán Viktor vette védelmébe, a miniszterelnök azt mondta róla: a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, „megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét”.

Szávay a mostani közleményében azt írja, hogy szerinte „a későbbi mártíromság sem tehet jóvá megannyi bűnt, amelyet a második világháborúban kivérzett nemzetünk és másodjára is megcsonkított hazánk ellen a moszkovita gazember Nagy Imre elkövetett. Gondoljunk csak a totális diktatúra kiépítésében, a németek elűzésében, a kuláknak bélyegzett családok üldözésében és kifosztásában, vagy a padláslesöprésekben játszott szerepére” – sorolta.

A képviselő hivatalos megkereséssel fordult a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsághoz, amiben kezdeményezte a Nemzeti Vértanúk Emlékművének újbóli felállítását, és a Nagy Imre-szobor szerinte „méltó helyére, a kommunista szoborparkba” szállítását. Emlékeztetett arra, hogy a Szabadság téri szovjet felszabadítási emlékmű szoborparkba vitelét is régóta követeli pártja. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik