Belföld
Avartűz (avartűz)

Figyelmeztetést adtak ki a szolnoki tűzoltók a páratlanul sok szabadtéri tűz miatt

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 07. 04. 12:12

Az elmúlt napon több olyan esethez vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, amely során szabadtéren keletkezett tűz harapódzott el. Összesen hat ilyen eset történt tegnap.

A legsúlyosabb helyzet Kunszentmárton határában alakult ki, ahol körülbelül másfél hektáron égett avar, gaz és nádas. A tüzet csak három vízsugárral sikerült megfékeznie a kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltóknak. Szerencsére senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A tűzoltók tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban kevés csapadék esett megyében, ezért akár egy kisebb szikra is begyújthatja a növényzetet, a lángok pedig gyorsan elterjedhetnek. A tűzoltók szerint az esetek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza! Ezek a legfontosabb tudnivalók:

  • Belterületen általában tilos szabad téren égetni, kivéve ott, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi. Természetesen a kerti grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés továbbra is megengedett a tűz állandó felügyelete mellett.
  • A külterületen lévő lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkező hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell az illetékes környezetvédelmi és tűzvédelmi hatósággal.
  • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Aki megszegi a szabályokat, bírságot kaphat!

Ha megengedett a tűzgyújtás, akkor is fontos az alapvető szabályok betartása. Ezek az alábbiak:

  • A szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
  • Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését.
  • Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!
  • Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.