Belföld
VIENNA, AUSTRIA - JUNE 30 :  Thousands of people attend a demonstration protesting 12-hour work days in Vienna, Austria on June 30, 2018. Mehmet Emin Avci / Anadolu Agency

12 órás munkanap ellen tüntettek az osztrákok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 02. 16:34

Kurz kormánya a munkáltatóknak adna nagyobb mozgásteret.

Csaknem százezer résztvevője volt Bécsben annak a szombati tüntetésnek, amelyen a 12 órás munkanap és a 60 órás munkahét bevezetését lehetővé tevő törvényjavaslat ellen tiltakoztak.

A Mérce azt írja: az osztrák munkajog szerint jelenleg nyolcórás munkanap, és összesen heti 40 óra munkaidő lehetséges, ezt az új törvény önkéntes alapon bővítené ki. A kormány szerint csak arról van szó, hogy „a munkáltatóknak nagyobb mozgásteret engednek”, illetve a rugalmas munkaidőt támogatják.

Az ellenzék tiltakozásának köszönhetően belefoglalták a törvényjavaslatba, hogy a munkavállaló következmények nélkül visszautasíthatja, hogy a munkáltató 12 órás munkanapra kötelezze, de kérdéses, hogy a gyakorlatban ez mennyire maradna következmények nélkül.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség titkára szerint még ha önkéntes is a 12 órás munkavégzés, akkor is veszélyt jelent a dolgozók fizikai és szellemi egészségére, márpedig a munkaidő szabályozását meghatározó törvénynek a dolgozók érdekeit kell védenie. A szövetség azt akarja, hogy népszavazást tartson a kormány a munkaidő meghosszabbításáról. (Fotó: Europress – Mehmet Emin Avci / Anadolu Agency)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.