Belföld

12 órás munkanap ellen tüntettek az osztrákok

Kurz kormánya a munkáltatóknak adna nagyobb mozgásteret.

Csaknem százezer résztvevője volt Bécsben annak a szombati tüntetésnek, amelyen a 12 órás munkanap és a 60 órás munkahét bevezetését lehetővé tevő törvényjavaslat ellen tiltakoztak.

A Mérce azt írja: az osztrák munkajog szerint jelenleg nyolcórás munkanap, és összesen heti 40 óra munkaidő lehetséges, ezt az új törvény önkéntes alapon bővítené ki. A kormány szerint csak arról van szó, hogy „a munkáltatóknak nagyobb mozgásteret engednek”, illetve a rugalmas munkaidőt támogatják.

Az ellenzék tiltakozásának köszönhetően belefoglalták a törvényjavaslatba, hogy a munkavállaló következmények nélkül visszautasíthatja, hogy a munkáltató 12 órás munkanapra kötelezze, de kérdéses, hogy a gyakorlatban ez mennyire maradna következmények nélkül.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség titkára szerint még ha önkéntes is a 12 órás munkavégzés, akkor is veszélyt jelent a dolgozók fizikai és szellemi egészségére, márpedig a munkaidő szabályozását meghatározó törvénynek a dolgozók érdekeit kell védenie. A szövetség azt akarja, hogy népszavazást tartson a kormány a munkaidő meghosszabbításáról. (Fotó: Europress – Mehmet Emin Avci / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik