Belföld

A DK szerint selejtet szórtak ránk az oroszok felújított vagy új metrók helyett

Feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció csalás, vesztegetés, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával, minthogy a párt szerint bebizonyosodott:

a hármas metró Oroszországból érkezett szerelvényei nem lehettek fölújítottak, de újak sem, gyanújuk szerint raktáron lévő, régebben gyártott szerelvényekről van szó, amelyeket a megrendelő műszaki hibák miatt nem vett át.

Gy. Németh Erzsébet fővárosi képviselő szerint a kormány kikötötte, hogy az e célra felvett hitel, csak felújításra használható, új metrókocsik beszerzése esetén ugyanis az orosz Metrovagonmas labdába sem rúghatott volna. Kezdettől élt a gyanú, hogy az oroszok új kocsikat küldenek vissza, csak a pályázati kiírás miatt kell felújítottként föltüntetni őket, ám a DK szerint a gyakori meghibásodások miatt ez sem tűnt valószínűnek.

Egy hete viszont megtörtént a lebukás, az interneten megjelent egy lerobbant metrókocsi egy nappal korábban, Moszkva környékén készült fényképe, amely pályaszáma szerint már fölújítva visszaérkezett Magyarországra – jegyezte meg Gy. Németh, hozzátéve, hogy a hamis tenderrel uniós cégek piacra jutását akadályozták meg, ami az Európai Unió versenyszabályaiba ütközik, ezért bejelentést tesz az Európai Bizottságnál és az OLAF-nál, az EU csalás elleni hivatalánál is.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik