Belföld

Tízből hat szék üres a szakközépiskolákban: alig jelentkeztek a diákok

Alig több mint 18 ezer diák kezdi meg a középfokú tanulmányait szakközépiskolákban (volt szakiskolákban)  szeptembertől – írta az Eduline. Az oktatási portál cikke megjegyzi, soha ilyen kevesen nem voltak a hároméves szakmai képzés 9. évfolyamosai. Mint írták, az intézmények valamivel több mint 50 ezer férőhelyet hirdettek meg az idei felvételin, ám több mint 32 ezer helynek nem lesz gazdája.

Ez azt jelenti, hogy tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad.

A 9. évfolyamos diákok száma közel két évtizede folyamatosan csökken: míg az 1999/2000-es tanévben még több 30, tíz évvel ezelőtt már csak 23, tavaly pedig csupán alig 19 ezren kezdhették meg tanulmányaikat a néhány éve szakközépiskolákká átnevezett egykori szakiskolákban.

Mivel a szakgimnáziumokban stagnál az általános felvételin bekerült tanulók száma, egy ideje már a gimnázium a legnépszerűbb középfokú intézménytípus. Idén a négy és öt évfolyamos intézményekbe 28 750-en, a hatosztályosokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a visszaesés egyik oka egyértelműen demográfiai, de az is szerepet játszik, hogy a nyolcadikos általános iskolások nem tudják, milyen kilátásaik lennének a különböző szakmákkal. Tóth József úgy látja, a szülők ráadásul szívesebben választanak olyan iskolatípust a gyerekeik számára, ahol később kell konkrét pályaválasztási döntést hozni.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik