Belföld
Budapest, 2017. december 15.
A Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium egyik tanterme Budapesten 2017. december 15-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tízből hat szék üres a szakközépiskolákban: alig jelentkeztek a diákok

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 06. 29. 10:58

Alig több mint 18 ezer diák kezdi meg a középfokú tanulmányait szakközépiskolákban (volt szakiskolákban)  szeptembertől – írta az Eduline. Az oktatási portál cikke megjegyzi, soha ilyen kevesen nem voltak a hároméves szakmai képzés 9. évfolyamosai. Mint írták, az intézmények valamivel több mint 50 ezer férőhelyet hirdettek meg az idei felvételin, ám több mint 32 ezer helynek nem lesz gazdája.

Ez azt jelenti, hogy tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad.

A 9. évfolyamos diákok száma közel két évtizede folyamatosan csökken: míg az 1999/2000-es tanévben még több 30, tíz évvel ezelőtt már csak 23, tavaly pedig csupán alig 19 ezren kezdhették meg tanulmányaikat a néhány éve szakközépiskolákká átnevezett egykori szakiskolákban.

Mivel a szakgimnáziumokban stagnál az általános felvételin bekerült tanulók száma, egy ideje már a gimnázium a legnépszerűbb középfokú intézménytípus. Idén a négy és öt évfolyamos intézményekbe 28 750-en, a hatosztályosokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke szerint a visszaesés egyik oka egyértelműen demográfiai, de az is szerepet játszik, hogy a nyolcadikos általános iskolások nem tudják, milyen kilátásaik lennének a különböző szakmákkal. Tóth József úgy látja, a szülők ráadásul szívesebben választanak olyan iskolatípust a gyerekeik számára, ahol később kell konkrét pályaválasztási döntést hozni.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.